Játék és nyelvSzemle

Ön hány személyleíró szót ismer? – Tulajdonságszótár kvíz

2015. november 04. november 1st, 2020 Egy hozzászólás

Milyen az, aki fuzsitos? Kire mondjuk azt, hogy pikírt? Hallották-e már, hogy valaki nyüzüge? A Tinta Könyvkiadó ebben az évben jelentette meg Az ékesszólás kisszótára sorozat tagjaként a Tulajdonságszótár c. könyvet, ami 3150 személyleíró szó magyarázatát és ellentétét, valamint fogalomköri csoportosítását foglalja magába. A cikk végén kvíz!

Dormán Júlia és Kiss Gábor szerkesztői munkájának köszönhető a Tulajdonságszótár megjelentetése. A kis kötetből rájöhetünk arra, hogy milyen gazdag anyanyelvünk, hiszen rengeteg szó van, amivel jellemezhetjük az embereket.

A kötet felépítésében is gazdag. Nemcsak egyszerű felsorolásról van szó, hanem minden címszónál találhatók stílus- és rétegnyelvi minősítések is, amelyek segítenek megérteni egy-egy szó használati körét. Vannak szleng, bizalmas, idegen, gúnyos, népies, választékos vagy tájszavak. Egy-egy címszóhoz több definíció is tartozhat és minden esetben ott az ellentétes jelentés is, ami sokat segíthet a megértésben – főleg olyan szavak esetében, amit most olvasunk először.

Mit jelentenek a cikk elején szereplő szavak?

 • fuzsitos (tájszó) – hóbortos, szeleburdi, rigolyás, kötekedő, ellentéte a komoly, megfontolt, higgadt
 • pikírt (idegen) – éles, csípős, ingerült, sértett, ellentéte a kedves, barátságos
 • nyüzüge (szleng) – sovány, fizikailag gyenge, ellentéte az erős, fitt (idegen, bizalmas)

A Tulajdonságszótár akkor is segítségünkre lehet, ha egy-egy tulajdonsághoz hasonló szót keresünk, mivel a kötet végén a szerkesztők fogalomköri csoportokba rendezték a szavakat. Így könnyen kereshetővé válik a szótár és gyorsan megtalálhatjuk a szinonimákat is.

A könyv lapozgatásakor könnyen rádöbbenhetünk, hogy mennyi szó van, amiről nem is hallottunk még. És ide nem csak a régies, népies vagy választékos tulajdonságok tartoznak. Akár több órás családi vagy baráti játékot is eredményezhet, ha elkezdjük fellapozni a könyvet és a közelünkben lévőket kérdezgetni arról, hogy vajon melyik szó mit jelent. Ezen felbuzdulva mi is összeállítottunk egy a Tulajdonságszótárhoz tartozó kvízt, hogy meglássuk, ki hány jellemzőt ismer, és hogy tanulhasson mindenki.

Aki esetleg már karácsonykor a fa alatt szívesen játszana ilyet, annak ajánljuk a könyvet. A Tulajdonságszótár 20% kedvezménnyel megvásárolható a Tinta Könyvkiadó honlapján »

A kvízhez jó fejtörést kívánunk!

A teszt kitöltése után kattintson a Submit gombra, ekkor láthatja a helyes válaszokat és az elért eredményt.

Tulajdonságszótár kvíz

Milyen, aki vehemens?

Kire mondjuk: debella?

Kire mondjuk: lumen?

Milyen az, aki gáncstalan?

Milyen a góbé?

Kire mondjuk: háklis?

Milyen az, aki csapodár?

Milyen az, aki lyüki?

Kire mondjuk: bakafántos?

Kire mondjuk: bugris?

Milyen, aki rezignált?

Kire mondjuk: plömplöm?

Muszka Ágnes – Muszka Sára

Egy hozzászólás

 • Juhász Ferenc szerint:

  Tanulságos..
  65 éves külföldi távol léttem alatt mi mindent felejthettem el ? És mégis sokan meglepődnek hogy még jól beszélek ,és
  megrónak hogy “háklis” vagyok ha kijavitom a mediában használt MAGYART.

  Köszönettel : Juhász Ferenc.

Leave a Reply