Kultúra és nyelv

Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia

A Honismereti Szövetség  a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesülettel társszervezésben 2022. augusztus 1−5. között Sátoraljaújhelyen tartja éves ifjúsági tudományos ismeretterjesztő konferenciáját, az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiát, amelyet immár 26. alkalommal rendeznek meg középiskolás diákoknak. A rendezvény idei témája Anyanyelvünk kincsesháza a magyar nyelvjárások, dialektusok, helyi szóhasználatok.

 Az akadémián olyan tehetséges fiatalok vehetnek részt, akik korábbi tudományos igényű kutatásukkal, előadásukkal helyezést értek el a Honismereti Szövetség, valamint tagszervezeteinek országos és regionális vetélkedőin. A Magyarországról és a határon túlról érkező fiatalok a konferencián beszámolnak a megadott témában kutatási eredményeikről, emellett számos értékes kulturális programon vehetnek részt. Idén először – a Szövetség az ELTE Élőnyelvi Diákműhelyével együttműködve a diákok számára nyelvi műhelyfoglalkozásokat dolgozott ki, ahol a résztvevők játékos úton ismerkedhetnek meg a magyar nyelvjárások sokszínűségével valamint a nyelvjárásgyűjtés és -kutatás műhelytitkaival.

A hétfői megnyitón a résztvevőket az akadémia fővédnöke, Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke és Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere köszönti. A diákoknak lehetőségük nyílik megismerkedni a szakma jeles képviselőivel. Előadást tart Nyiri Péter, a Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója, valamint Schirm Anita nyelvész, de szakmai vezetéssel juthatnak be az eredeti Rákóczi kéziratokat rejtő Sátoraljaújhelyi Levéltárba, valamint a Kazinczy Múzeumba. Augusztus 3-án, szerdán tanulmányutat tesznek a borsi Rákóczi-kastélyba, valamint a cigándi múzeumfaluba. A gazdag programban lesz falu-, illetve városnéző séta, táncház, kincskereső kvízjáték és a résztvevők a népi mesterségekkel is megismerkedhetnek kézműves foglalkozások keretében.

AZ AKADÉMIA HELYSZÍNE: Sátoraljaújhely, Hotel Hunor.

IDŐPONT: 2022.08.01. − 2022.08.05. A csatolt program szerint.

A rendezvény sajtónyilvános.

További információ Juhász Zoltán András titkártól kérhető a honismerettitkar@gmail.com e-mail-címen, illetve a +36 (70) 641 1150 telefonszámon.

Leave a Reply