Közösség és nyelv

Öt új vezetőségi tagot választott a III. Kárpát-medencei Ifjúsági Anyanyelvi Parlament

2015. december 02. április 16th, 2020 Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági tagozata hagyományosan a Baár-Madas Református Gimnáziumban rendezte meg november 28-án a huszonharmadik Országos, és egyben harmadik Kárpát-medencei Ifjúsági Anyanyelvi Parlamentet.

Érték és hagyomány

Az esemény megnyitása után Kerekes Zsolt lépett az egybegyűltek elé gitárjával a kezében, és a táborokban sokszor el-elhangzó dalokat énekeltette végig többségében fiatalokból álló közönségével, megidézve ezzel egy keveset a nyár hangulatából.

Ezután Juhász Judit, a szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta, hogy az elmúlt évben sok fontos évfordulót ünnepelhettünk. Ezek közül emelte ki Lőrincze Lajos születésének 100 éves évfordulóját, kinek tiszteletére Szentgálon szobrot avattak Lőrincze leszármazottjainak társaságában. Megemlékezett továbbá a Ki nyer ma? – Játék és muzsika tíz percben című rádióműsorról, melynek felvétele az Astoria Kávéházban zajlott. Ezt a műsort állította szembe a ma látható „tehetségkutató” műsorokkal, például a Dal 2016-tal. Komoly értékrendtorzulásról beszélt, és feltette a kérdést: vajon azt kell követnünk, ami sikeres, vagy azt, ami értéket képvisel? Hangsúlyozta, hogy a jelenlévő fiatalok értékszemlélete példamutató lehet a korosztályuknak.

További képek a parlamentről a médiatárban »

A parlament vendége volt Matula Ágnes is, aki üdvözlő szavaiban elmondta, hogy mindenképpen szükség van arra, hogy mindenki saját környezetében is próbálja népszerűsíteni a Szövetség munkáját, feladatát, és felszólított mindenkit a tavalyi tizenhárom határozati pont tartására.

Utána férje, Sediánszky János is megosztott a jelenlévőkkel néhány gondolatot. Az előző megszólalókhoz hasonlóan ő is hangsúlyozta, hogy kötelesek vagyunk ragaszkodni régi, természetes értékeinkhez, melyeknek kétségtelenül része a magyar nyelv. Beszédét egy anekdotával zárta: sok időt töltött Franciaországban, és ott jegyezte meg mindig élcelődő francia kollégáinak, hogy őszintén sajnálja azt, hogy a kollégák nem ismerhetik a francia versek magyar fordítását, mivel azok (szerinte) még az eredetinél is szebbek.

Kerekes Barnabás tanár úr felszólalása következett, melyben ismertette programpontjainkat. Legfontosabbként emlegette az újabb fiatalok bevonását a Szövetségbe, valamint fontosnak ítélte meg azt, hogy új beszédművelő körök jöjjenek létre országszerte. Megfogalmazta a Szövetség egyik legfontosabb célját: hogy képesek legyünk rendezvényeinket, hagyományainkat megtartani. Beszélt arról, hogy mindennél fontosabb az alázat, a közösségnek való alárendeltség, hiszen csak így tudjuk „csapatként szolgálni az ügyet”.

További képek a parlamentről a médiatárban »

Bővül az ifjúsági vezetőség

A beszámolók után következett annak a négy embernek a bemutatása, akiket az ifjúsági vezetőség szeptemberi ülésén érdemesnek tartott arra, hogy jelölje felvételre mint új vezetőségi tagokat. Ábrahám Eszter, Hornyák Georgina, Petró Angéla, és Kacskovics Mihály Béla rövid bemutatása után Kerekes tanár úr lehetőséget adott az egybegyűlteknek arra, hogy további tagokat jelöljenek. Hornyák Georgina javaslatára Barna Dávid is a jelöltek közé lépett. Az ezt követő szavazás szerint a jelenlévők egyértelműen az öt jelölt megválasztása mellett döntöttek.

További képek a parlamentről a médiatárban »

Tervek a jövő évre

Miután a szavazás lezajlott, az egyéni észrevételek, javaslatok ismertetése következett. Elsőként Muszka Ágnes beszélt az elmúlt évben lezajlott médiaképzés eredményéről, és levonta annak tanulságait. Az összegzés alapján a program egyértelműen sikeresnek mondható. A jövő évi képzés feltételezhetően januártól indul, de más tematika alapján, ugyanis ez már nem egy éves képzés lesz, hanem folyamatos műhelymunka, ami azt jelenti, hogy az érdeklődők bármikor bekapcsolódhatnak a képzésbe.

Ezt követően Sinkó Gábor szólalt fel, aki Brézai Zoltán üzenetét hozta a jelenlévők elé. A levél a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodája által szervezett Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv című vetélkedő sikeréről számolt be. A verseny középdöntőinek sorozata december elsejétől veszi kezdetét, a döntőre pedig már 2016-ban kerül sor.

Ezek után Keppel Gyula szólalt fel egy helyesírásunkat érintő ügyben. 2017-ben változik meg ugyanis a magyar érettségi szabályzata: ezentúl a jó helyesírást jutalmazzák a rossz lepontozása helyett. Keppel tanár úr szerint a jövő nemzedéke ez által funkcionális analfabétává válik. A Szövetség jelenlévő tagjai természetesen rögtön válaszoltak erre a megoldást követelő problémára, egytértve abban, hogy az ifjúsági tagozatnak mindenképpen hangot kell adnia véleményének az ügyben.

A következő kérdést Barna Dávid vetette fel. Szegeden a közelmúltban zajlottak le a környékbeli beszédművelő körök által közösen szervezett városi nyelvi játékok, melyen kilenc csapat vett részt. Ezen együttműködés apropóján merült fel az az ötlet, hogy helyi szervezeti egység jöhessen létre. A Szövetség nevében Kerekes Barnabás adott választ, miszerint javasolják és támogatják a regionális csoportok létrehozását.

Kerekes Zsolt az Anyanyelvápolók Szövetsége honlapjának működéséről, látogatottságáról ejtett pár szót. Elmondása szerint az oldal stabil látogatottságnak örvend, azonban feladatként említette, hogy jó lenne új tagokat bevonni a szerkesztőségi munkába. Elmondta, hogy nagyjából 1000 látogatója van az oldalnak naponta, és hogy bármilyen észrevétellel, javaslattal nyugodtan lehet az ifjúsági vezetőség tagjaihoz fordulni.

Az Ifjúsági Parlamentet nehéz lenne pár szóban összegeznem, így résztvevőként csak annyit jegyeznék meg róla: családias, meghitt hangulatban telt az egész nap.

Kacskovics Mihály Béla

Leave a Reply