Közösség és nyelv

Péchy Blanka-emléknap

2012. november 25. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Ha kimondom azt a szót, Gundel, vajon kinek mi jut eszébe? Gundel Takács Gábor, a népszerű sportriporter? A diós-csokis Gundel-palacsinta? Esetleg a Gundel Étterem a Szépművészeti Múzeum mellett? Egy anyanyelvápolónak azonban itt nem ér véget az asszociációk sora.

2012. november 24-én, 24. alkalommal rendezték meg a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában a Péchy Blanka-emléknapot és -emlékversenyt. Aki először járt itt, meglepetten tapasztalhatta, hogy a hangulat egyáltalán nem olyan volt, mint amilyen lenni szokott más versenyek előtt. Öröm volt látni, hogy voltak olyan tanárnők, tanár urak, diákok, akikkel a múlt heti Ifjúsági Parlamenten is találkoztunk.

Az idén 60 éves Gundel Iskolában Kóbor Zoltán igazgató úr köszöntött minket, majd Gruber Éva tanárnő és három diákja összeállítását hallhattuk – a hely szelleméhez illően – az étkezés illemtanáról. Vadász Gusztávné tanárnő bevezető szavai után felvételről Ady Endre Az én hadseregem című versét Péchy Blanka előadásban élvezhettük. Kerekes Barnabás tanár úr pedig Deme László professzor úr emlékének tisztelgett, fiatalkori verseiből idézett, ezzel indította útjukra a versenyzőket.
Beszélni nehéz! körök tagjai több számban mérhették össze tudásukat. Volt vers- és prózamondás, mondatjelölés, helyesírási és szépkiejtési forduló is. A legtöbben azonban érthető módon a csapatversenyre jelentkeztek, ahol anyanyelvi kérdésekre kellett válaszolniuk, minél gyorsabban és minél taktikusabban.

Az eredményhirdetés és Kerekes tanár úr zárszava után mindenki hazaindult. De azt mindannyian elvihetjük magunkkal, hogy a mai (emlék)nap azt bizonyítja, képesek vagyunk ellenfelek helyett csapattársak maradni és a közös ÜGY érdekében együtt ápolni tovább egy régen ültetett diófát.

Gratulálunk mindenkinek, íme a díjazottak listája:

Vers-és prózamondás:
1. Jankovszki Réka, Kiskunfélegyháza, Móra Ferenc Gimnázium
2. Háromszéki Bence, Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium

Helyesírás:
1. Sallai Dóra, Kiskunfélegyháza, Móra Ferenc Gimnázium
2. Házi Gabriella, Sátoraljaújhely, V. István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola
3. Durszt Hanna, Budapest, Baár-Madas Református Gimnázium

Szépkiejtés:
1. Kovács Barbara, Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium
2. Vajda Mátyás, Budapest, Baár-Madas Református Gimnázium
3. Szabó Levente, Budapest, Baár-Madas Református Gimnázium

Kiejtésjelölés:
1. Végh Zsuzsanna, Budapest, Baár-Madas Református Gimnázium
2. Gulyás Eszter, Kiskunfélegyháza, Móra Ferenc Gimnázium
3. Misztl Rómeó, Csepel, Weiss Manfréd Szakközépiskola

Nyelvi csapatjáték:
1. Gábor Dénes Tagintézmény, Szeged
1. Diósgyőri Gimnázium, Miskolc
2. Móricz Zsigmond Gimnázium, Kisújszállás
3. Apáczai Gimnázium, Pécs
3. Balassi Bálint Gimnázium, Balassagyarmat

A képek a versenyről megtekinthetők galériánkban.

Erdélyi Zsófia

Leave a Reply