Közösség és nyelv

Práter anyanyelvi nap 2020

2020. március 08. március 13th, 2020 Nincs hozzászólás

2020. március 7-én tartottuk a Baár–Madas Református Gimnáziumban az általános iskolások idei anyanyelvi versenyét, amely 22 évvel ezelőtt az azóta már megszűnt Práter Utcai Ének-Zene Tagozatos Általános Iskolából indult útnak. 1997 őszén felmerült annak a gondolata, hogy jó lenne rendezni egy anyanyelvi vetélkedőt általános iskolások számára, és 1998 tavaszán a Práter utcában az ötlet megvalósult: megszervezték az első Práter utcai anyanyelvi napot, ahhoz hasonlót, mint amilyen a középiskolások Péchy Blanka-emléknapja és -versenye a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában. Azóta minden tavasszal sor kerül a vetélkedőre, ahol a Beszélni nehéz! körök kisdiákjai öt versenyformában mérhetik össze tudásukat. Lehet nevezni helyesírási feladatok megoldására, példamondatok jelölésére, versmondásra, valamint szépkiejtési versenyre. Azok számára, akik az egyéni feladatmegoldás helyett inkább csapatban dolgoznának az anyanyelvi játékok a megfelelő versenyforma. Török Karola tudósítása.

A rendezvény – az előző évek hagyományaihoz híven – a gimnázium dísztermében kezdődött. A díszterem előtti folyosószakasz már fél tizenegy körül megtelt az ország minden tájáról érkező versenyzőkkel és kísérőikkel. 11 órakor izgalommal teli hangulatban kezdődött a megnyitó. Itt Kerekes Barnabás tanár úr baráti szavait hallottuk, aki arról szólt, hogy a legtöbb anyanyelvi rendezvény nem is a jelen lévő versenyzők, hanem az ő szüleikkel egyidős: a Beszélni nehéz! rádióműsor – melyet 2007 óta a Magyar Katolikus Rádió Szóról – szóval címmel folytat – 44 éves, az Édes Anyanyelvünk versenyre 48., a Kazinczy-versenyre 55. alkalommal kerül sor. Ezen rendezvények azoknak köszönhetően valósulhattak meg és élhetnek tovább, akik eljöttek és eljönnek messziről is, valamint azon személyek áldozatos munkájának az eredménye, akik a bírálóbizottságok tagjaiként vannak jelen. A hagyományainkat, kultúránkat, nyelvünket úgy őrizhetjük meg, hogy elkötelezzük magunkat ennek ügye mellett, a közösségért dolgozunk és nem önös érdekek vezérelnek: ha az én, az én, és az én… gondolatát a mi személyes névmás váltja fel.

A beszédet követően a Baár–Madas Református Gimnázium tanulóinak műsora következett, mely Benedek Elek életének és munkáságának főbb állomásait mutatta be. Levelek, visszaemlékezések, versek, prózai írásrészletek repítettek vissza bennünket Elek apó korába, az akkori Székelyudvarhelyre, Budapestre, Nagybaconba.

A megnyitó után a résztvevők együtt vonultak fel az első emeletre, ahol versenyformánként külön tanteremben várták őket a feladatok. A vetélkedők befejeztével ebéd következett, majd az eredményhirdetésig jó hangulatú beszélgetésektől, nevetésektől volt hangos újra a díszterem környéke.

Az eredményhirdetés fél kettő körül kezdődött el. A dobogós helyezetteknek Kerekes Barnabás tanár úr adta át a könyvjutalmakat, végül a bíráló bizottságok tagjainak köszönte meg munkáját, és azt, hogy évről évre vállalják a feladatok összeállítását. Reméljük, jövő márciusban újra találkozunk a versenyző kedvű kisdiákokkal, akik számára a zsűri tagjai újabb izgalmas feladatokat állítanak össze.

Helyesírási verseny:

I. helyezett: Varsányi Balázs István (József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium, Monor)
II. helyezett: Horváth Adrienn (Földváry Károly Általános Iskola, Vác)
III. helyezett: Máthé Kitti (Árpád Fejedelem Általános Iskola, Vác)

Szépkiejtési verseny:

I. helyezett: Kolozsi Kitti (Baár–Madas Református Gimnázium, Budapest)
II. helyezett: Csépe Zoltán (Földváry Károly Általános Iskola, Vác)
III. helyezett: Galgóczi Eszter (Lőrincze Lajos Általános Iskola, Hegyeshalom)

Vers- és prózamondó verseny:

I. helyezett: Zsoldi Boglárka (József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium, Monor)
II. helyezett: Kiss-Tóth Marcell (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Tokaj)
III. helyezett: Konyári Lujza Mária (Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Balatonboglár)

Kiejtésjelölő verseny:

I. helyezett: Kenéz Márton (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Tokaj)
II. helyezett: Havas Flávió (Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Balatonboglár)
III. helyezett: Varró Zsófia (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Rád)

Nyelvi játék csapatverseny:

I. helyezett: Lőrincze Lajos Általános Iskola, Hegyeshalom
II. helyezett: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Rád
III. helyezett: Karolina Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Szeged

A rendezvényen Reiser György Lukács fényképezett. A képek a kapcsolódó galériában tekinthetők meg.

Leave a Reply