Ismeret és nyelvJáték és nyelvKözösség és nyelv

Práter anyanyelvi nap – huszonhatodszor

2023. március 12. április 28th, 2023 Nincs hozzászólás

2023. március 11-én zajlott le Budapesten az általános iskolások Práter anyanyelvi napja. A rendezvénynek az elmúlt egy évtized hagyományait követve most is a Baár–Madas Református Gimnázium adott helyet. A diákok öt kategóriában versenyeztek: vers- és prózamondó verseny, szépkiejtési verseny, helyesírás, kiejtésjelölés és anyanyelvi csapatjáték.

A találkozó elején archív felvételről mozgalmunk alapítóját, Péchy Blankát hallgattuk meg, aki a 200 éve született Petőfi Sándor Sors, nyiss nekem tért és A XIX. század költői című versét szavalta el. Ezután Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnöke köszöntötte a szép számmal egybegyűlt társaságot – versenyzőket és felkészítő tanárokat –, majd a házigazda iskola három diákja három különleges verssel örvendeztette meg a hallgatóságot.

Petrovszki Anna Zsófiától Aranyosi Ervin Áldd meg, Isten! című művét hallhattuk, Csigó Blanka Petőfi Sándortól Az őrültet mondta el, Szalontai Rozália pedig Nemes Nagy Ágnes Istenről című versét adta elő.

A versek után a Práter anyanyelvi nap történetéről készült mozgóképes összeállítást néztek meg a találkozó résztvevői. A riport tizenegy évvel ezelőtt a Nyelvőrzőben, a Duna Televízió híres nyelvművelő műsorában hangzott el. Készítője, az Arany Kazinczy-díjas Matula Ágnes jelenlétével a mostani rendezvényt is megtisztelte.

Az összeállításból az iskolások is megtudhatták, hogy a versenyt 25 évvel ezelőtt indította el Kovács Zsuzsanna, az egykori Práter Ének-zene Tagozatos Általános Iskola magyartanára. Akkor már évek óta rendszeres – és igen népszerű – eseménynek számított a Péchy Blanka-emléknap, ahol az ország középiskolásai helyesírásban, kiejtésjelölésben, versmondásban és szövegtolmácsolásban mérethették meg magukat. A csurgói általános iskolások a Beszélni nehéz! adáshoz írt levélben egyszer azt panaszolták, hogy szívesen részt vennének ők is ezen a versenyen, de kicsik lévén „nem érik még fel” annak a kilincsét.

Tanárnő úgy gondolta, hogy ha ez a helyzet, akkor ő majd „kilincset ad” a kisdiákok kezébe. Megálmodta és 1998-ban meg is rendezte az általános iskolások számára az első anyanyelvi napot, majd évente a soron következőket. A Práter utcai iskolát időközben sajnos bezárták, de a versenyt azóta is minden évben megrendezik – immár új helyszínen, a Baár–Madas Református Gimnáziumban.

A versenytörténeti visszaemlékezés után következett a nap legfontosabb része, a megmérettetés maga. Az öt versenyforma zsűrijét a nyelvművelő mozgalom elismert tanárai, szakkörvezetői alkották, munkájukat pedig öt ifjúsági vezetőségi tag segítette.

Ahogy a korábbi években, most is az anyanyelvi csapatjáték tartott a legtovább; s mivel ez a verseny a közönség számára is meglehetősen szórakoztató tud lenni, a többi kategória diákjai, tanárai saját versenyük végeztével apránként mind itt gyűltek össze.

Felszabadult, családias légkörben zajlott a verseny; a helyezettek oklevéllel, könyvjutalommal térhettek haza, de akik lecsúsztak a dobogóról, azoknak sem volt okuk lógatni az orrukat, hiszen játszottak egy jót, és értékes szakmai tapasztalatokra is szert tehettek a nap során.

Cikkünk végén közöljük a versenyek díjazottjainak listáját.

Anyanyelvi csapatjáték

I. hely Lőrincze Lajos Általános Iskola, Hegyeshalom
II. hely Karolina Óvoda, Ált. Isk., Gimnázium, Alapfokú Művészeti Isk. és Koll., Szeged
III. hely Váci Földváry Károly Általános Iskola

Helyesírási verseny

I. hely Nagy-Domsitz Alina Lőrincze Lajos Általános Iskola, Hegyeshalom
II. hely Kádasi Bence Váci Földváry Károly Általános Iskola
III. hely István Boglárka Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola

Kiejtésjelölési verseny

I. hely Vígh Zszombor Váci Földváry Károly Általános Iskola
II. hely Kardos Armand Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola
III. hely Folly-Ritvay Boróka Piarista Gimnázium és Kollégium, Vác

Szépkiejtési verseny

I. hely Kerezsi Anna Baár–Madas Református Gimnázium, Budapest
II. hely Horváth Benedek Boglári Általános Iskola és AMI, Balatonboglár
III. hely Csirkusz Csenge Lőrincze Lajos Általános Iskola, Hegyeshalom

Vers- és prózamondó verseny

I. hely Kucsa Nimród Csokonai Vitéz Mihály Ref. Gimn., Ált. Isk. és Koll., Csurgó
II. hely Németh Dalama Boglári Általános Iskola és AMI

Kép és szöveg: Reiser György Lukács. További képek a kapcsolódó galériában.