Kultúra és nyelv

Pro Urbe díjat kapott Juhász Judit Sátoraljaújhelyen

2020. október 28. november 3rd, 2020 Nincs hozzászólás

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Pro Urbe díjat adományoz Juhász Judit úrhölgy, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke részére.

Különösen megindító, hogy egy egész életében a fővárosban élő, ide – Váci Mihály szavaival a haza „baloldalán” fekvő településekre – ritkán eljutó asszony, Juhász Judit kapja meg az elismerést.

Juhász Judit ha nem is személyesen, de munkásságával, életműveivel legalább fél évszázadon át ha mással nem, a hangjával itt volt a sátoraljaújhelyiek között. Akkor is, amikor a Kossuth rádióban, szombaton délelőtt a Családi tükör című műsorával biztatta a családokat a szeretet, a hit és a remény mindennapi gyakorlására, akkor is, amikor 1990 őszén a világ első női kormányszóvivőjeként hiteles hangú közvetítője volt az MDF-kormány intézkedéseinek.

Amikor 2004-ben a középhullámon megszólalt a Magyar Katolikus Rádió, amelynek alapítója és vezérigazgató-helyettese volt, beköltözött az istenhívő magyarok otthonaiba. Újhely a maga pálos-piarista hagyományaival sok-sok műsorban megjelent. A rádióban valósította meg azt a kulturális, hagyomány- és értékőrző, értékteremtő műsorszóró intézményt, amely napjainkban egyedülálló, s amely a nyelvművelő műsorok utolsó védőbástyája. Mert számára mindig fontos szempont volt, hogy igényes, szépen formált magyar nyelven szolgálja a közjót. Így lett a Magyar Művészeti Akadémia szóvivőjeként az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke.

Végzettségére nézve közgazdász, újságíró, de az Anyanyelvápolók Szövetségének egyik vezetőjeként már sok-sok éve szívének kedves föld lett Kazinczy Ferenc hazája. Önkéntes követe lett a városnak. Ez a követség örökös, mint Juhász Judit életében minden maga vállalta feladat. Szelíd állhatatossággal, csüggedetlenül mindig segíteni fog annak a biztos alapzatnak a megtartásában, amelyet az ISTEN, HAZA, CSALÁD szolgálatában minden időkben és minden erőnkkel védelmeznünk kell. Ebben az itteniek nagyjai, a Rákócziak, Kazinczy Ferenc és Kossuth Lajos mindig példát mutatnak.

A fiatalok nyelvi kultúrájának gazdagítását célzó nemes vetélkedés s egyúttal Sátoraljaújhely kulturális életének rangos eseményeként ismert Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntőjének szakmai színvonalának megtartásában Juhász Judit úrhölgynek jelentős érdemei vannak, melynek elismeréseként adományozza Sátoraljaújhely Város Önkormányzata a Pro Urbe díjat.

Leave a Reply