Közösség és nyelv

Programok a magyar nyelv napján

2015. november 08. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

November 13-án az idei évben is több programot rendeznek a magyar nyelv napja megünneplésére. Ünnepi gála, koncertek, előadások, iskolai programok. Megpróbáltuk összegyűjteni az országszerte és a határon túl megrendezendő programokat. Olvasóinkat pedig arra kérjük, ha tudnak még hasonlókról, jelezzék nekünk, hogy közzétehessük.

Budapest – ünnepi ülés és gála

Budapesten a magyar nyelv napja a Lőrincze 100 emlékév jegyében zajlik. Délelőtt ünnepi ülés lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol az érdeklődők Lőrinczéről szóló előadásokat hallgathatnak meg, valamint itt adja át az Anyanyelvápolók Szövetsége a Lőrincze-díjakat is. Részletek »
A Pesti Vigadó ad otthont a magyar nyelv napja központi ünnepi gálestjének, amelyen közreműködik Császár Angela Kazinczy-díjas színművésznő és fellép a Cédrus Táncegyüttes, a Misztrál,  valamint Nyitrai Tamás és barátai. A gálaest címe: „Gyöngyöt az Embernek”. Az estre minden jegy elfogyott. Részletek »

Kazinczy birtoka is várja a látogatókat

Széphalomban A Magyar Nyelv Múzeuma is ünnepséget tart, a magyar nyelv napja előtt egy nappal, november 12-én 14:30-tól. A vendégeket Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere köszönti majd. Üres a híd címmel pedig Lázár Csaba előadóművész, a Magyar Katolikus Rádió vezető bemondója és Suha Kálmán gitárművész Arany János-előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Az Üres a híd című irodalmi est, egy izgalmas időutazás Nagy Lajos XIV. századi erős és hatalmas Magyarországából, a XIX. század utolsó harmadának rohamosan átalakuló, de még „békebeli” Magyarországába. Részletek »

A magyar nyelv napját a vidéki városok is megünneplik

Debrecenben városszerte közel 15 helyszínen, nagyon sok programmal várják az érdeklődőket a Debreceni Művelődési Központ főszervezésében. A nap kiemelt eseménye a Szent Anna Székesegyházban lesz, ahol 11 órakor köszöntő beszédet mond Bosák Nándor, római katolikus püspök, apostoli kormányzó, előadást tart Bitskey István, akadémikus Pázmány, a nyelvművész címmel. Az ünnepi műsorban több száz diákkal együtt énekeljük el Babits Mihály, Zsoltár gyermekhangra című versét. Közreműködnek az Ady Gimnázium diákjai és Juhász Árpád, színművész. Részletek »

November 13-án Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában városi nyelvi csapatbajnokság lesz középiskolásoknak, előtte pedig műsorral emlékeznek a 100 éve született Lőrincze Lajosra. Részletek »

Balatonfüred is egésznapos programsorozattal ünnepli a magyar nyelv napját. Lesz nyelvi vetélkedő, szókirakó, előadás, koncert, könyvbemutató. Részletek »

Püskökladányban „Magyar nyelv! Vándorutamon kísérőm.” címmel verses műsort láthatnak az érdeklődők a városi könyvtár rendezésében. Részletek »

A határon túl is ünnepelnek

Az idei évtől november 13. már Romániában is hivatalosan a magyar nyelv napja. Az erről szóló törvényről korábban már beszámoltunk.

Kolozsváron a Georgius Aranka Társaság szervezésében ünneplik a magyar nyelv napját. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban este hat órától Lőrincze Lajosra emlékeznek majd, de lesz Anyanyelvi játék (kor)határok nélkül. Részletek »

A Bihar megyei RMDSZ a Szacsvay Akadémiával közösen november 12-én, csütörtökön érdekfeszítő előadást szervez a magyar nyelv használatáról Nagyváradon. November 13-án, a magyar nyelv napján mutatják be azt a havilapot, amely a kolozsvári Igen, tessék! mozgalom céljait hordozza magában. Aznap este Benkő Péter és Mikó István, valamint Rusz Milán előadásában tekinthető meg az a különleges előadás, amellyel a magyar filmvilág egyik csillagának, Jávor Pálnak állít emléket. Részletek »

Marosvásárhelyen november 12-én a magyar nyelv eredetéről, anyanyelvünk szépségéről, nyelvünk költőiségéről hallhatnak, valamint egy rövid filmösszeállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. A műsorban a Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai vállalnak szerepet. Részletek »

Székelyföld több pontján is lesz ünnepi műsor a Hargita Megye Tanácsa által előkészített programsorozat keretein belül. Farkaslakán Tamási Áronra emlékeznek, Csíkszeredában helyesírási verseny, flashmob, ünnepi köszöntő és beszélgetés is lesz, Gyergyószárhegyen pedig kiállítást és felolvasást szerveznek. Részletek »

Ünnepi műsort tartanak Nagybányán is a Németh László Elméleti Líceum közreműködésével. A műsor programja a középiskola kórusának előadását, a diákok kulturális programját tartalmazza, valamint beszélgetést a magyar nyelv jelenéről, jövőjéről. Részletek »

Az iskolák is bekapcsolódnak

A magyar nyelv napja ünneplésébe az iskolák is bekapcsolódnak. Arról írtunk már, hogy milyet programokat szervezhetnek az intézményen belül az osztályok, tanárok.

Pásztón a Mikszáth Kálmán Líceumban ezen a napon nyelvi vetélkedő lesz, ahol osztályonként 3 fős csapatok versenyeznek majd.

November 12-én a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola is magyar nyelv napi vetélkedőt szervez a felső tagozatos diákoknak.

Az iskolások mellett az óvodások sem maradnak ki az ünneplésből. A legkisebbek az utóbbi években hagyománnyá formálódó közös versmondással vehetik ki részüket a magyar nyelv napja eseménysorozatából. A gyermekversekkel természetesen nemcsak a magyarországi, hanem az erdélyi, felvidéki és egyéb területeken élő magyar óvodásokat is szeretnék megmozgatni. Felhívás és részletek itt.

Leave a Reply