Közösség és nyelv

Rendezvénysorozat Szegeden, a magyar nyelv napja tiszteletére

A magyar nyelv napjához kapcsolódva 5. alkalommal szervezett az Anyanyelvápolók Szövetségének szegedi csoportja és a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület a Gábor Dénes Szakgimnázium magyartanárainak, illetve az Agóra munkatársainak segítségével őszi rendezvénysorozatot. Ez az esemény egyre népszerűbb: idén októberben 320 tanuló vetélkedett, írt pályázatot, november 15-én pedig megtelt az Agóra díszterme az ünneplő diákokkal, felnőttekkel.

Már tavasszal meghirdettünk egy filmpályázatot, amelynek célja a magyar nyelvhez kapcsolódó kisfilm készítése. A szegedi pályázók mellett érkeztek alkotások Hódmezővásárhelyről, Makóról, sőt Sátoraljaújhelyről is. A munkákat Matula Ágnes, a Duna Televízió nyugalmazott szerkesztője és Kozó Attila, a Szeged TV főszerkesztője értékelte. A legjobb alkotások készítői oklevelet és könyvjutalmat kaptak.

Októberben indult az internet segítségével lebonyolított anyanyelvi vetélkedőnk. Bebizonyosodott, hogy ez a forma vonzza a diákokat, mert saját közegükben, akár otthon egy pizza mellett összeülhettek a háromfős csapatok, és megoldhatták a feladványokat. Idén 100 csapat teljesítette az első fordulót, a másodikra pedig 79 vállalkozott. Örömünkre bekapcsolódott a vetélkedősorozatba 3 határon túli iskolából 7 csapat, közülük többen jutalmat is kaptak. Az első fordulóban nyelvi játékokból álló feladatsort állítottunk össze a versenyzőknek, a második körben pedig kreatív szövegalkotási feladattal kellett megbirkózniuk a gyerekeknek: megadtunk néhány irodalmi, illetve filmből ismert szereplőt, pl. Micimackó, Zsákos Frodó, Nemecsek, Csipkerózsika, közülük kellett egyet kiválasztani, és eszperente nyelven levelet írni nekik. A második feladatban humoros történetet kellett fogalmazni megadott szólások, közmondások beillesztésével. A harmadik feladvány kultúrtörténeti, nyelvtörténethez kapcsolódó volt. Szellemes, ötletes megoldások születtek, nemcsak a gyerekek élvezték a munkát, nevettek sokat az eszperente szavak keresgélése közben, hanem a javítók is megmosolyogták a „műveket”, bár az értékelés nagy kihívás volt a tanároknak.

November 15-én az Agórában tartottuk ünnepségünket, amelyen a megemlékezés mellett színvonalas gálaműsort adtunk, és közben kihirdettük a pályázat és a vetélkedő eredményét, oklevéllel és értékes könyvekkel jutalmaztuk a győzteseket. A műsorban szegedi, szentesi, hódmezővásárhelyi tanulók szerepeltek irodalmi összeállítással, énekkel, tánccal, de volt zongora- és hegedűjáték, egy zentagunarasi diák pedig mesemondásával nyűgözte le a közönséget. Örültünk a Csongrád Megyei Honismereti Egyesületet képviselő Dorozsmai Búzakalász Citerazenekar előadásának is.

A rendezvény meghívójára Ormos Zsuzsanna hódmezővásárhelyi tanárnő alkotását választottuk, amelynek címe: Kiáltás. Ez egy szimbolikus jelentésű kép: kiáltás az értékekért, a szépségért, az anyanyelvért. Kiáltás a hagyományokat, értékeket megtartó közösségért. Bízunk benne, hogy rendezvényünk értékeket sorakoztatott fel, szépséget mutatott be, a közösséget szolgálta. Méltó volt a magyar nyelv napjához.

Némethné Balázs Katalin, a rendezvénysorozat szervezője

Leave a Reply