Közösség és nyelv

A magyar nyelvnek is lehet hivatalos napja Romániában – a szenátus rábólintott november 13-ra

2015. június 17. március 18th, 2017 Egy hozzászólás
November 13. Romániában is a magyar nyelv napja lehet

Magyarországon 2011 óta ünnepeljük hivatalosan november 13-án a magyar nyelv napját, a magyar nyelvet az államigazgatásban és a közoktatásban hivatalossá tevő 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának tiszteletére. Úgy néz ki, hogy hamarosan Romániában is ez lesz a magyar nyelv ünnepének hivatalos időpontja.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti csoportja ez év márciusában nyújtotta be azt a törvénytervezetet, amely szerint Romániában is november 13-a lenne hivatalosan a magyar nyelv napja.

Az indoklásban amellett, hogy Magyarország már elfogadta hivatalos ünnepnek ezt a dátumot, az is szerepelt, hogy Romániában több, a magyarokénál jelentősen kisebb lélekszámú közösség nyelvének van hivatalos napja. Az ENSZ 1999-ben nyilvánította február 21-ét az anyanyelv világnapjává, ezt követően pedig a román parlament több kisebbség esetében is törvényt fogadott el az illető közösség nyelvének napjáról, a cseh nyelv napja például szeptember 28-án, a tatár nyelvé december 13-án van.

A román szenátus kedden, június 16-án fogadta el a törvénytervezetet, ráadásul ellenszavazat nélkül, 62 igennel, és 4 tartózkodással. Mivel a Román Parlament kétkamarás rendszerben működik, a tervezetet a szenátus után a képviselőházban is vitára bocsájtják.

Ha a parlament megszavazza a javaslatot, a magyar tannyelvű iskolák kulturális programokat szervezhetnek, és ünnepélyes keretek között is megemlékezhetnek a magyar nyelv napjáról. Emellett a jogszabály kitér arra is, hogy a magyarlakta településeken az önkormányzatok és a civil szervezetek rendezhetnek vagy támogathatnak különféle kulturális eseményeket, valamint a közmédia is sugározhat az ünnepnappal kapcsolatos műsorokat.

Forrás: MTI
Kép forrása: Főtér.ro

Leave a Reply