Játék és nyelv

„Szegszárdon Születtem, Szinésznőt Szerettem” – versparódiák kvíz a költészet napja alkalmából

2016. április 11. november 1st, 2020 Nincs hozzászólás

„Sorsom ezerszer is elátkoz, / Bús magyar csigasággal ver meg. / És én így szóltam a csigámhoz: / Jöjj ki, bigám lelkem ha gerjed.” Mi lett volna, ha Ady Endre írja a Csiga-biga gyere ki… című gyerekdalt? Várady Szabolcs költő szerint ez lenne az első versszak Ady tollából. Ma van a költészet napja, mi pedig versparódiákkal készültünk!

Április 11. a magyar költészet napja. Ebből az alkalomból már tavaly is egy kvízt állítottunk össze, idén sincs ez másként, ám most igyekeztünk a költészet vidám oldalát megfogni.

Rengeteg olyan versátirat születik, ami nagy költők ismert verseire épül: kifigurázza azt, hordozza azokat az ismert jegyeket, amik a költeményben is megfigyelhetők. Válogattunk például Karinthy Frigyes Így írtok ti című kötetéből, valamint Lackfi János – Vörös István szerzőpáros Apám kakasa címen megjelent könyvéből is.

Jó fejtörést kívánunk!

A teszt kitöltése után kattintson a Submit gombra, ekkor láthatja a helyes válaszokat és az elért eredményt.

Versparódiák kvíz

Melyik költőt parodizálják?

Jött értem a fekete hajó / Jött értem fekete vizen. / Álom-királyfit, vitt tova vitt / Moslék-országnak mentiben - / Fekete hajó, fekete vizen. (Karinthy Frigyes)

Hóttig heverészek, / Egyszer se hibázok, / Hótom után angyalokkal / Vígan parolázok. (Karinthy Frigyes)

Reszket e cserje, mert / Verebekkel telt terhe, / S reszket lelkem, mert / Eszem, kedves veled telt.

Parabola, parabola / antenna, / nézzünk tévét / éppen ma! (Lackfi János)

Mint aki halkan belelépett. / És jönnek távol, ferde illatok / Mint kósza lányok és hideg cselédek / Kiknek bús kontyán angyal andalog / Mint aki halkan belelépett. (Karinthy)

Ide repül, oda kotor, / tele önnel minden bokor, / bár nincs is bokor a házban, / s a kakast se kell magázzam. (Lackfi János)

Este van, este van: nagyi nyugalomba / vonult, nem is csinál semmit tavaly óta, / a székén kötöget, hársfateát iszik, / elkészül a sállal legkésőbb hajnalig (Vörös István)

Odafelé autóbuszon / Azon töprenkedem, / Elbűvölni mivel fogom / Megint szerelmesem? (Lackfi János)

Bútorban szú zizeg, / fúrja csak magát, / ha egyszer végére ér, / szétesik a ház. (Lackfi János)

De Afrikában fú az antipasszát / És négerek masszálnak pántlimasszát / És ott az ég oly régi, égi méla. (Karinthy Frigyes)

Leave a Reply