Közösség és nyelv

„Szelíd küzdelem a Szép magyar beszéd verseny” – immár 51 éve

2016. április 19. március 12th, 2017 Egy hozzászólás

Idén április 15-én, Kazinczy Ferenc szobrának megkoszorúzásával megkezdődött az 51. Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntője Győrött. Közel 160 diák – köztük több mint 30 határon túli – versenyzett az anyanyelv ápolásának jegyében a háromnapos rendezvényen.

A városháza dísztermében tartott ünnepi megnyitón Németh Tibor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója, valamint dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke és Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket. A verseny a szabadon választott szövegek felolvasásával folytatódott. Idén is három kategóriában és három helyszínen mérték össze tudásukat a diákok, az első gimnáziumi kategóriában dr. Balázs Géza, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője, igazságügyi nyelvész szakértő, a második gimnáziumi kategóriában Wacha Imre nyelvész, főiskolai docens, a szakképző iskolai tanulók kategóriájában dr. Kováts Dániel főiskolai tanár elnökölt.

Wacha Imre szerint nem szépen kell beszélni, hanem okosan

„Az írásbeli forduló idén sikerült a legjobban a verseny történetében” – mondta Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, a szakképző iskolai tanulók kategóriájának zsűritagja a szombati értékelésen. A diákok idén is egy szépirodalmi szövegrészletet jelöltek a Beszélni nehéz!-jelölésrendszerének segítségével. A versenyzőknek a kötelező fordulón minden kategóriában Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel Emberibb legyen a világ című szövegének egy részletét kellett felolvasniuk.

A Szép magyar beszéd verseny „kísérlet arra, hogy egyszerű emberekként – csupán a nyelv eszközével – a leghatalmasabb emberi eszközzel – legyőzzük a jóval a rosszat.”

A vasárnapi ünnepélyes díjkiosztón dr. Balázs Géza az anyanyelvápolás fontosságáról, a mai magyar nyelv és kommunikáció felgyorsult deformálódásáról beszélt. Kiemelte, hogy a Kazinczy-verseny – Korzenszky Richárd szavaival élve – „szelíd küzdelem” a negatív változások ellen, az érthető, tiszta beszéd nemcsak belső világunkra, hanem környezetünkre is pozitív hatást gyakorol.

A díjátadó a győri Városháza dísztermében volt ismét

Idén 35 diák kapott Kazinczy-érmet a szép magyar beszédért. Kazinczy-díjas lett Korbuly Péter rádióbemondó, Lukács Sándor színművész, valamint Minárik Tamás magyartanár, az anyanyelvi mozgalom tagja. A hagyományokhoz híven idén is átadták a Péchy Blanka-díjakat, a Beszélni nehéz!-mozgalomban való több évtizedes munkáért: Angyal Jenőné és Oglné Czepek Mária vehette át az elismerést.

Ábrahám Eszter

Fotó: Kacskovics Mihály

Leave a Reply