Közösség és nyelv

Szép magyar beszéd Kisújszálláson

2014. április 07. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

Tizenötödik alkalommal került sor a Szép magyar beszéd verseny félországos döntőjének megrendezésére Kisújszálláson, a Dunától keletre fekvő megyék 7. és 8. osztályos általános iskolás tanulói számára. Idén a 10 megyéből 71 versenyző jutott a félországos döntőbe.

A verseny első napján Kecze István polgármester köszöntötte a versenyzőket, felkészítő tanáraikat, szüleiket és a vendégeket, majd hallhattuk a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola növendékeit, valamint az Arany János Általános Iskolai Tagintézmény népi műhelyének legjobbjait. A nyitóünnepség végén dr. Bencédy József nyugalmazott főiskolai főigazgató úr előadását hallhattuk Értékek és szépségek a nyelvben, ügyetlenségek a nyelvhasználatban címmel. Tanár úr színes előadása idén is fontos ismeretekkel és érdekességekkel gazdagította tudásunkat.

„Jól beszélni és írni magyarul, ez tehát igazánból: jellemkérdés”

A verseny első fordulója péntek délután kezdődött a két zsűribizottság előtt, a szabadon választott szöveg felolvasásával. Majd az első nap izgalmait kipihenve töltekezhettek a versenyző diákok a következő próbatételre az Arany János Református Általános Iskolában megrendezett táncházban. Eközben a merészebb kisdiákok és felkészítőik kipróbálhatták magukat a szalmafonás kreatív világában is.

A második fordulóra szombat reggel került sor a kötelező szöveg felolvasásával, mely idén egy Kováts Dániel Miért jellemkérdés? című szövegrészlete volt. Miután mindenki megkönnyebbült, következhetett a szervező iskola, a Móricz Zsigmond Református Gimnázium, Szakközépiskola és Általános Iskola megtekintése Szabó Tamás főigazgató és dr. Kiss Kálmánné címzetes gimnáziumi igazgató – s egyben az 1-es számú bírálóbizottság tagja – kalauzolásával. Ezt követte a városnéző séta, vagy fakultatív programként kikapcsolódás a kapuit 2012-ben megnyitó Kumánia Hotel Gyógy- és Strandfürdőben. Este A Tárkány Művek zenekar szórakoztatta a vendégeket Címesincs előadásával.

Eredményes tanulók

Vasárnap zajlott a verseny legnagyobb izgalommal várt része, a Kazinczy-jelvények, oklevelek, könyvjutalmak és különdíjak átadása. A versenyt Wacha Imre tanár úr értékelte. A két bizottságtól összesen 39 tanuló kapta meg a Kazinczy-jelvény bronz fokozatát. A két zsűri 16 tanulót jó teljesítményéért kiemelt könyvjutalomban részesített, a legeredményesebben szereplő diákok pedig arany Kazinczy-jelvényt vehettek át. A verseny két csoportjából 8-8 tanuló kapta ezt meg, s mellé az Emberi Erőforrások Minisztériuma könyvcsomagját. A jutalmul kapott könyveket a versenyzők maguktól a szerzőktől vehették át: a Nyelvtudományi elméletek és nézetek a 20. században című könyvet dr. Bencédy József tanár úrtól, a Nem csak szóból ért az ember címűt Wacha Imre tanár úrtól.

Emellett 6 tanulót a zsűri, 1 tanulót a rendező Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakközépiskola és Általános Iskola, 4 tanulót a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet részesített különdíjban.

A versenyzők létszáma tovább erősíti bennünk azt, hogy évről évre szép számmal akadnak olyan lelkes kisdiákok és felkészítő tanárok, akik elkötelezettek a közös ügy iránt. És reméljük, hogy a Kisújszálláson eltöltött három nap a Szép magyar beszéd versenyen csak erősíti bennük anyanyelvünk iránti szeretetüket és elkötelezettségüket.

Ponyokai Judit

A verseny eredményei

Arany Kazinczy-jelvényt kapott:

Csákó Anna, Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola, Szentendre
Cselóczki Boglárka, Arany János Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Nagykőrös
Éliás János, Karcagi Általános Iskola Györffy István Tagiskolája, Karcag
Farkas Eszter Abigél, Kálvin Téri Református Általános Iskola, Makó
Gyurik Zita, Madách Imre Magyar-Angol Kéttanítási Nyelvű Általános Iskola, Szeged
Kiss Péter, DE Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolája, Debrecen
Novák Kitti, Fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános Iskola és AMI, Fehérgyarmat
Séra Kornél, Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona, Sárospatak

Andrikó Anett, Szentesi Koszta József Általános Iskola, Szentes
Honti Dorka Laura, Kecskeméti Református Gimnázium, Kecskemét
Kovács Ágota, Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola, Hajdúböszörmény
Ongai Kata, Egri Dobó István Gimnázium, Eger
Papp Balázs, József Attila Általános Iskola EPSZ Széchenyi István Tagiskolája, Berettyóújfalu
Ponta Petra Panna, Sarkadi Általános Iskola, Sarkad
Soós Fanni, Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium, Százhalombatta
Visztra Alexandra, Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola, Tiszacsege

Leave a Reply