Közösség és nyelv

Szép magyar beszéd verseny, Kisújszállás

2013. április 12. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Szép magyar beszéd verseny félországos döntőjének idén is Kisújszállás adott otthont, a Móricz Zsigmond Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium rendezésében. A rossz idő miatt izgalmas volt a Dunától keletre fekvő megyék 7-8. osztályos kisdiákjainak, kísérőiknek és tanárainak városunkba érkezése, de végül minden jól alakult, így semmi nem állta útját az ünnepélyes megnyitónak. 
Kecze István polgármester Úr köszöntötte a közönséget, majd az egyes számú bírálóbizottság elnökének, Dr. Bencédy József nyugalmazott főigazgatónak, a nyelvtudományok kandidátusának izgalmas előadását hallhattuk; „ A nyelvművelés alapjai, nyelvtörvények” címmel.
Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói és tanárai, valamint a Móricz Zsigmond Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai pedig emelték az ünnepélyes esemény fényét színes műsorukkal.

A megnyitó után kezdődött a verseny első része, a szabadon választható szövegek felolvasása. A feszültségek levezetéseképpen a Városháza Dísztermében lehetőség nyílt egy kis kikapcsolódásra, mind az első megmérettetésen túleső kisdiákok, mind a velük együtt izguló felkészítők, és minden más érdeklődő számára. A műsort a Kávészünet együttes szolgáltatta, „Tiszta szívvel” címmel, megzenésített versek formájában. A program széles körben nagy sikert aratott.

A döntő második megmérettetése szombaton kezdődött, a kötelező szöveg felolvasásával. A próbatételek végeztével Szabó Tamás igazgató úr és dr. Kiss Kálmánné (az iskola volt igazgatója, s egyben az egyik zsűri tagja) mutatta meg a gimnázium nevezetességeit.
Fakultatív programként lehetőség nyílt egy városnéző sétára is, melyet Nagy Gy. Róza és Nagy Istvánné etnográfus vezetett. Sőt, aki kedvet kapott hozzá, ellátogathatott az egy éve felépült, Kumánia Gyógy- és Strandfürdőbe, ahol kipihenhette a két forduló fáradalmait. Az est beköszöntével a szervezők fogadással várták a kísérő tanárokat és szülőket, ahol Dr. Szilágyi Gábor református elnök-lelkész, a kisújszállási református hitközösség vezetője köszöntötte a jelenlévőket. A tanulókat ez idő alatt táncház várta a Művelődési Központban.

Idén a 10 megyéből 68 versenyző jutott be a döntőbe. A zsűri szakmai tanácskozását követően záró ünnepségen a versenyt anyanyelvünk mai állapotára is kitekintő szavaival dr. Wacha Imre tanár úr értékelte. A két zsűri döntése alapján 8-8 kisdiák kapta meg a Kazinczy-jelvény arany fokozatát, s hozzá a Emberi Erőforrások Minisztériuma ajándékkönyv- csomagját. Az aranyjelvényes tanulók felkészítő tanárai szintén könyvjutalomban részesültek. A jutalmul kapott könyveket maguktól a szerzőktől vehették át. A „Retorika” c. könyvet Dr. Bencédy József tanár úrtól, a „Nem csak szóból ért az ember” c. könyvet Wacha Imre tanár úrtól.

Hat versenyző részesült a zsűri különdíjában, hárman pedig a Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet különdíjában. A rendező iskola nevében Szabó Tamás igazgató úr – aki jelenlétével is végig megtisztelte a rendezvényt – adott át különdíjat az Észak-alföldi régió legeredményesebb versenyzőjének.

A Kazinczy-verseny mindig megerősíti bennünk a tudatot: anyanyelvünk az egyik legnagyobb kincsünk, amelyet akkor kapunk, amikor elkezdünk beszélni. Hogy hogyan használjuk és hogy tudunk-e élni ezzel a ránk ruházott kinccsel, az rajtunk múlik. Kötelességünk megóvni ezt a kincset, tisztogatni, dédelgetni. Nem pusztán az anyanyelvi versenyeken, de minden nap: védjük, használjuk, mert nem is mérhetjük fel, milyen gazdagok vagyunk általa. Ez minden felnövekvő generáció feladata és felelőssége. Jó látni, hogy már ilyen fiatal korban, 14-15 évesen érezni a fiatalok elköteleződését, felelősségérzetét.

„Ó mennyi gáncs, szitok és gyötrelem,
Széphalom, sziget magánya ; csendöböl.
Mikor a levelek fehér galambjai elkerültek,
Még akkor is éltetett a szavak mágiája, 
Ifjak mosolya, ha fájt is; nem mutattad- tudtad;
Nyelvünk, szennyeit lerázza. Égtél égi csodamadárként, 
Jövendő igéket hordozva szárnyadon.” (Ozsvald Árpád: Kazinczy)

Ponyokai Judit

Leave a Reply