Közösség és nyelv

Szépen beszélő Csongrád megyei tanulók

2014. március 02. november 15th, 2020 Nincs hozzászólás

Elkezdődött  a Szép magyar beszéd versenyek második fordulóinak időszaka, így a legtöbb helyen ezekben a hetekben szervezik meg a verseny megyei fordulóját. Február 28-án Szegeden a Csongrád megyei versenyzők álltak a zsűri elé, hogy bebizonyítsák: szép beszédjükkel kiérdemlik, hogy részt vegyenek az országos versenyen.

A szokásokhoz híven, idén is a szegedi Gábor Dénes Szakközépiskola adott otthont a Kazinczy-versenynek, amely immár a 15. volt. Az idei fordulóra ráadásul szép számmal jelentkeztek is a diákok: 51 Csongrád megyei tanuló olvasott fel szabadon választott és kötelező szöveget, valamint jelölte az írásbeli fordulóban megadott példamondatot.

 További képek a médiatárban »

Külön kategóriában mérték össze tudásukat a szakközépiskolások és a gimnazisták. Előbbieknek Sánta Ferenc Petőfiről – fiataloknak, utóbbiaknak pedig Deme László  Anyanyelvünkről című írását kellett rövid felkészülési idő után felolvasniuk a bírálóbizottság előtt.

 További képek a médiatárban »

Némethné Balázs Katalin, az egyik főszervező elmondta, hogy a verseny megszervezésén túl fontos feladat a diákok megfelelő felkészítése, akik rengeteg mindent tanulhatnak egy ilyen megmérettetésre való felkészülés során. Kiemelte, külön öröm számára, hogy a Gábor Dénes Szakközépiskola az eddigi évek során 15 Kazinczy-érmes diákkal büszkélkedhet.

Az értékelésen Kerekes Barnabás, a bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a diákok egy része sokszor továbbra is alapvető hibákba ütközik: a szabadon választott szöveg túlgyakorlása dallamossághoz vezethet, sokszor rossz helyre helyezik a hangsúlyokat, valamint érezhető, hogy több esetben nem értik a diákok azt a szöveget, amit felolvasnak – így nem is valósul meg az értő, értető olvasás sem.

 További képek a médiatárban »

Gratulálunk az idei továbbjutóknak és sok sikert kívánunk nekik az országos versenyen, amelyet április 25–27. között rendeznek Győrben.

Muszka Ágnes

Leave a Reply