Szemle

Széphalomtól a Kalota partjáig – itt a júniusi Édes Anyanyelvünk

2014. június 11. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás
Édes Anyanyelvünk

Beköszöntött a nyár, megjelent az Édes Anyanyelvünk júniusi száma. Első nyelvésztábor, a nyelvtanulás nehézségei, nyelvi illem, divatszavak, verselemzés, interjú, játék – mint ahogyan eddig megszokhattuk, most is érdekes cikkek várják a kedves Olvasót.

Már a legelső oldalon olvashatjuk: az anyanyelvi juniálishoz kapcsolva megrendezik az első nyelvésztábort Széphalomban, A Magyar Nyelv Múzeumában. Ez a tábor a nyelvi kérdések iránt érdeklődő diákok és tanárok számára egyaránt érdekes, színvonalas programokkal dúsított eseménynek ígérkezik. Ezen kívül a 2014. év fontos eseményeiről, híreiről is informálódhatunk.

Nyelvtanulás, nyelvi illem

H. Varga Márta írásában a nyelv nehézségeiről olvashatunk, megtudhatjuk, hogy miben különbözik a magyar nyelv a többi nyelvtől, miért is tűnik olyan nehéznek megtanulni, megérteni azt a külföldiek számára. Ezen kívül arról is tudomást szerezhetünk, hogy mitől könnyű és mitől nehéz egy nyelv.

Hasznos tanácsokkal gazdagodhatunk Pölcz Ádám cikkének olvasásakor. Az illő megszólalásról szóló írásából megtudhatjuk, hogyan érdemes, és hogyan nem szabad beszélniük a különféle csoportokba tartozó embereknek. Mit illik és mit nem? Hogyan szólaljunk meg úgy, hogy az illő legyen?

Szavak, történetek

Régi szavak – újabb jelentések. Kemény Gábor írásában a szavak többféle jelentéséről olvashatunk. Egyes szavak, divatszavakká válásuknak következtében, más megfogalmazásban, más jelentést hordozva jelennek meg ma.

A következőkben Berényi Zsuzsanna Ágnes történetét olvashatjuk egy leányosztályról az iskolai becenevek tükrében, majd a latin és a magyar szavak közötti szoros kapcsolatról, a latin nyelvből eredő magyar szavakról tudhatunk meg többet Büky László írásában.

„S e percben a Kalota partján / Biztosság, nyár, szépség és nyugalom.” – Ady Endre A Kalota partján című verse 100 éve született, ennek apropóján olvashatjuk elemzését, Málnási Ferenc tollából. Sorra kerül Kulcsár István írása is, melyben a kerül szó kerül terítékre.

A szórványmagyarság riporterével, Margittai Gáborral Balázs Géza beszélgetett. Bejárhatjuk az író által kitaposott utakat, izgalmas szóképekről, szórványokról, tapasztalatokról olvashatunk az interjúban. Mindemellett a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda válaszol a nyelvi kérdésekre, és nem maradhattak el a lapból a megszokott játékok sem.

Reméljük, sikerült felkeltenünk érdeklődését az Édes Anyanyelvünk legújabb száma iránt. Kellemes olvasást, kikapcsolódást és feltöltődést kívánunk!

A lap aktuális száma olvasható az edesanyanyelvunk.anyanyelvapolo.hu oldalon is.

Dominik Zsuzsanna

Leave a Reply