Ismeret és nyelv

Színes házikók, sokszínű nyelv, búcsúzó tárlat

A Magyar Nyelv Múzeumában színes házikók, tájnyelvi kifejezések, a magyar nyelv sokszínűsége mutatkozik meg A magyar szó világa című állandó kiállításban. A tárlat azonban több mint öt év után most búcsúzik a széphalmi birtoktól. A kiállításról, a legemlékezetesebb pillanatokról Nyiri Pétert, a múzeum megbízott vezetőjét kérdeztük.

Mit is rejt pontosan A magyar szó világa ? Mit láthatnak itt a látogatók?

A Magyar Nyelv Múzeuma 2008. április 23-án három időszakos kiállítással nyílt meg, majd 2008 októberében adtuk át az első állandó kiállításunkat, A magyar szó világa című tárlatot. „Benne van a múltam, a jelenem és jövendőm. Benne van az életem. Benne van a halálom is. Benne van a sorsom.” – írta Kosztolányi Dezső a szótárról, azaz a nyelv (a magyar nyelv) szókincséről. Balázs Géza, a kiállítás forgatókönyvírója pedig így fogalmaz: „És mellesleg bennük [a szavakban] van az egész életed, szüleid, nagyszüleid, dédszüleid, szépszüleid világa… végig nemzedékek sora és sorsa egészen a belátható és be nem látható történelmi időkig.” Tulajdonképpen ezért lett a magyar szó varázslatosan gazdag világát bemutató tárlat az intézmény első kiállítása. Ami a legmagyarabb, ami a legfontosabb, az első számú hungarikum, az nem más, mint édes anyanyelvünk, melyben az évezredek során történelmünk, tapasztalataink, múltunk, magyarságunk rögzült. És ez leginkább szókincsükben látszik, hiszen a szavakban élünk. A kiállítással a szónak, a magyar szónak ezt a csodáját szerettük volna megmutatni.

Mitől más ez a tárlat, mint a többi?

A tárlatban 11 színes házikó mutatja meg a magyar szókészlet különböző jellegzetességeit, témáit: a szakszavaktól az írói-költői szavakon át egészen a tájnyelvi kifejezésekig. A házak egymásba nyílnak, jelezvén, hogy e témák önálló területek, de össze is kapcsolódnak. A kiállítás egyik végén egy szekér, az utolsó házikóban pedig egy motorkerékpár látható, a látogató tehát egy viszonylag régi eszköztől a modern kor egyik vívmányáig eljutva barangol a magyar szó világában. A tárlathoz tartozik egy „leülős rész” is, ahol az érdeklődők kitölthetik a kiállításhoz tartozó feladatlapokat.

Azt lehet tudni, hogy hányan látták a tárlatot? Vannak-e közkedvelt házikók?

Az elmúlt több mint öt esztendőben kb. 160 ezer látogató tekintette meg a kiállítást. A tárlat népszerű, és annak ellenére, hogy elsősorban olvasni kell benne, kedvelték, kedvelik. Vannak kedvenc házikók: a szólásokat, közmondásokat bemutató zöld házat a humoros példák miatt szeretik a fiatalok, itt olvasható pl. a Kevés vagy… sorozat (Kevés vagy, mint börtönben a vészkijárat. Kevés vagy, mint dobostortában az ütemérzék. Kevés vagy, mint kompon a vészfék. stb.) A szlengszavak házában az egyes osztályzatra száznál is több megnevezés olvasható (az alágyújtóstól a zsiráfig). A tájszavak világába bevezető részlegben pedig bemutatjuk a szekér részeit: pl. rúd, ágas, rakonca, vasalás, simely, fergettyű, derékszög, juha, cugpánt, nyújtó. Mindez jól érzékelteti, hogy egy parasztember szókincse egyáltalán nem volt kicsi. Említek még egy népszerű házikót: a rokon értelmű szavak házában az eszik, a rest vagy a buta fogalmára sorolunk fel sok-sok megnevezést, s ezzel azt is bemutatjuk, hogy a magyar nyelv képes a valóságot a legfinomabb árnyalataiban, ahogy Kazinczy mondta, „a legtestetlenebb hanyatlékjaiban” is lefesteni.

Van-e bármilyen, a kiállítással kapcsolatos emlékezetes pillanat, esemény?

A magyar szó világa egyike az első kiállításainknak (az állandó tárlatok között az első), így nagyon sok élményünk fűződik hozzá. Egyet említek most csak meg. Nagyon kedvelt múzeumpedagógiai foglalkozásunk a múzeumi barangolás (tájékozódással, feladatmegoldással egybekötött kiállításnézés), s egyszer a pedagógusoknak annyira megtetszett a diákoknak tartott alkalom, hogy később visszatértek – az iskola tejes tantestületével, s ők is végigjátszották az egyébként a fiataloknak kínált kalandot.

2014. február 19-én, szerdán az érdeklődők még utoljára betekinthetnek A magyar szó világa című kiállításba. Emellett ezen a napon a múzeum különféle programokat is szervez, amelyre mindenkit szeretettel várnak:
16:00 Szórakoztató szórakosgató
17:00 Kertfoglaló társasjáték, „Most mutasd meg”-sarok
18:00 Dea Debrecen – filmvetítés
A belépődíj a rendezvényre 300 Ft.

Mi indokolta, hogy a kiállítás helyét valami új vegye át? Mit hoz a jövő?

Úgy alakultak a körülmények, hogy itt az ideje e tárlat lebontásának, majd új kiállítás építésének. A magyar szó világa kiállítás falai mára elkoptak, a festék pereg, az installáció minősége egyre romlik. Emellett szeretnénk új látnivalót kínálni a hozzánk érkezőknek, és szeretnénk egy igen érdekes, több témát is felölelő tárlatot létrehozni. Búcsúzunk a színes házikóktól, de tudjuk, hogy az új bemutató még jobb, még érdekesebb, még vonzóbb lesz. A tervek szerint március végén (a jelenlegi elképzelés szerint március 27-én) nyílik meg az új kiállítás, amely egy valóban interaktív, a modern elvárásoknak megfelelő, játékos és szórakoztató, ugyanakkor kellőképpen informatív és nem túldigitalizált tárlat lesz. A tématerv még most születik, de az biztos, hogy a családok, a fiatalok, a legkisebbek (az óvodások) számára is sok-sok élményt kínálunk majd. Talán azt is be tudjuk bizonyítani, hogy a magyar nyelvet is lehet örömteli módon, élvezetesen tanulni-tanítani. Lesz terünk a foglalkoztatásra, kisebb csoportok leültetésére. 2009-ben, a magyar nyelv évében járta az országot a Petőfi Irodalmi Múzeum Nyelvet öltünk című busza. Ha valamihez hasonlítani kellene (előzetesen) új kiállításunkat, akkor ezt a tárlatot választanám. Egy sajátos kis történetet, egy önálló, de a környezetbe szervesen illeszkedő világot próbálunk megteremteni. Az új egység hozzájárul ahhoz, hogy A Magyar Nyelv Múzeuma a hazai anyanyelvi művelődés, az anyanyelvi ismeretterjesztés egyik központja, a hazai múzeumi világ egyik gyöngyszeme legyen.

Muszka Ágnes

Leave a Reply