Közösség és nyelv

Színész, bemondó és tanár a Kazinczy-díjasok között

2016. április 17. április 22nd, 2016 Nincs hozzászólás

Ünnepélyes keretek között, az 51. Szép magyar beszéd verseny záróeseményén adták át a Kazinczy-díjakat és a Péchy Blanka-díjakat. A rangos elismerésekkel olyan személyeket jutalmaznak, akik példamutató, szép, közérthető beszédükkel tesznek anyanyelvünkért. A díjakat Szakonyi Károly és Wacha Imre adták át.

Kazinczy-díjat kapott Korbuly Péter bemondó, aki a tévés, rádiós megszólalásokat engedélyező Montágh Testület elnöke. Évtizedeket töltött el a Magyar Rádiónál, hangja a szinkronoknak köszönhetően is sokak számára ismert lehet.

Lukács Sándor színművész volt az idei ünnepség másik Kazinczy-díjazottja. A Jászai Mari-díjat, az érdemes és kiváló művész kitüntetést, valamint idén a Kossuth-díjat is megkapta, a Kazinczy-díjat pedig a színpadi tiszta beszédével érdemelte ki. Lukács Sándor még középiskolásként elnyerte a Szép magyar beszéd versenyen a Kazinczy-érmet.

Lukács Sándor színművész

A Kazinczy-díj harmadik díjazottja idén Minárik Tamás, aki a pécsi Apáczai Csere János Gimnázium magyartanáraként és az anyanyelvi mozgalom tagjaként rengeteget tett a magyar nyelvért.

Minárik Tamás magyartanár

A Kazinczy-versenyeken a szokásoknak megfelelően átadják a Péchy Blanka-díjat is, amit azok a tanárok kaphatnak meg, akik több évtizedes munkásságukkal támogatják a Beszélni nehéz!-mozgalmat. Idén Angyal Jenőné, a gyömrői Weöres Sándor Általános Iskola nyugalmazott magyartanára, a város könyvtárában működő beszédművelő csoport vezetője, valamint Oglné Czepek Mária, a váci Madách Imre Gimnázium magyartanára, Beszélni nehéz! körvezető vehette át az elismerést.

Angyal Jenőné az anyanyelvi mozgalom közösségének köszönte meg a díjat

Leave a Reply