Ismeret és nyelv

Szóról – szóval: bemutatjuk a beszédművelők műsorát

2014. július 06. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

„… műsorunk a befogadására kész Katolikus Rádió ajtaján kopogtat. Címében vállalva eddigi módszerét, hangzó szóról hangzó szóval szól; továbbra is arra törekedve, hogy a közszolgálatával a beszédművelés, az élőszó, a hangzó beszéd, a kommunikációs modor figyelésével az emberművelés eszköze is legyen.” – írta Deme László professzor úr 2007-ben, amikor, a Beszélni nehéz! rádióműsor megszüntetése után, az adás Szóról – szóval címmel folytatódott a Magyar Katolikus Rádióban. Mi pedig most áttekintjük, mi van a kulisszák mögött: bepillantunk a stúdióba, hallhatunk a műsor közel negyven éves történetéről és a hűséges mozgalmi tagokról is.

A Beszélni nehéz! története

1976 márciusában szólalt meg először a Magyar Rádióban a Beszélni nehéz! című műsor, amely a Péchy Blanka és Deme László által elindított anyanyelvi mozgalomhoz kapcsolódott szorosan.
A műsort a hangzó beszéd fontossága hívta életre, a rádió önkritikai műsorává vált, a helyes kiejtés ügyével egyetlen műsorként foglalkozott. Az 1970-es évek vége óta egy sokezres anyanyelvi mozgalom szerveződött köré, minden adáshoz több száz levél érkezett.

31 év és 813 adás után a Kossuth Rádió levette műsoráról az adást. Juhász Juditnak, a Magyar Katolikus Rádió akkori vezérigazgatójának, az Anyanyelvápolók Szövetsége jelenlegi elnökének köszönhetően a műsort átvette a rádió, neve 2007-től Szóról – szóval lett.

Nyelvészeti érdekességek és példamondatok

Ezután a műsor főszerkesztője a továbbiakban is Deme László professzor úr maradt, ám a Magyar Rádióban betöltött szerepét Kerekes Barnabás vette át, a munkába pedig bekapcsolódott Vadász Gusztávné tanárnő is.
A műsor meghívott vendégei, Bencédy József, H. Tóth Tibor és Gerstner Károly pedig hétről hétre néhány percben ismeretterjesztő nyelvészeti érdekességeket osztanak meg a hallgatókkal.

A műsor a kezdetektől fogva egy-egy példamondtajelölési feladvánnyal várja a hallgatókat, valamint az anyanyelvi mozgalom híreiről és nyelvészeti érdekességekről is beszámol.

A kezdetekben a hangsúlyjelölések, hibás példamondatok a műsorvezetőknek, a riportereknek és interjúalanyoknak a rádióban helytelen hangsúllyal elhangzott mondatai voltak; mára egy-egy kiválasztott példamondatot olvasnak fel a szerkesztők, szavanként diktálva, a helyes hangsúlyozást pedig a hallgatóknak, szakkörösöknek a dolguk bejelölni.

Levelek és szakkörök sokasága – a lelkes hallgatóság

A Szóról – szóval és elődje a Beszélni nehéz! is büszke lehet arra a több ezer levélre, ami a műsorhoz érkezett az elmúlt közel negyven évben. A szakkörök és egyéni megfejtők rendszeresen küldik be a példamondatok megoldásait. Ezek rendszerezéséről a szerkesztők gondoskodnak az első adástól fogva: ezekből látszik az is, hogy több szakkör például már a kezdetektől fogva, hiánytalanul elküldte a megfejtéseket.

A Magyar Tudományos Akadémia 2013 októberéig levéltárában őrizte a műsorhoz érkező több tízezer levelet, amelyet ekkor átadtak A Magyar Nyelv Múzeumának; így ezáltal a Beszélni nehéz! mozgalom és az ahhoz kapcsolódó rádióműsor története kutathatóvá vált.

A Szóról – szóval kéthetente, szombaton 16:04-kor hallható a Magyar Katolikus Rádió műsorán. Az adások a rádió honlapján visszahallgathatók.

Muszka Ágnes

Leave a Reply