Közösség és nyelv

Szótárak a Beszélni nehéz! találkozón

2011. május 23. december 8th, 2013 Nincs hozzászólás

Mint ahogy minden évben, idén is megrendezték a Beszélni nehéz! körök országos találkozóját. Az eseménynek a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont. Az ország különböző pontjairól érkeztek diákok és szakkörvezető tanárok, egyrészt, hogy megtudják, hogy haladnak az egyes szakkörök a munkával, másrészt, hogy találkozzanak a rég nem látott ismerősökkel, barátokkal.
A tanácskozást a múzeum dísztermében Kerekes Barnabás tanár úr nyitotta meg. Deme László professzor úr ugyan nem tudott részt venni az eseményen, de a jelenlévők betekintést nyertek abba a negyedórás felvételbe, amit akkor rögzítettek, amikor professzor úr átvehette a Kazinczy-díjat. Erről a Duna Televízió Nyelvőrző című műsorában látható egy összefoglaló, május 28-án.

Ezután Kerekes tanár úr beszélt a mozgalom kezdeteiről és jelenlegi sorsáról. Beszámolt az egyes körök tevékenységéről, a régi és új egyetemi körök munkájáról, valamint a Magyar Katolikus Rádióba, a Szóról-szóval műsornak érkező levélmennyiségről is.

Míg egy rádióműsorban megszólaló konfliktuskezelő-tréner szerint a harmonikus kapcsolat titka, hogy az egyik fél annyit tudjon kivenni a kapcsolatból, amennyit beletesz, addig Vadász Zsuzsa tanárnő megszólalásában rávilágított, hogy mennyivel jobb adni, mint kapni. Legjobb példának a szakkörvezető tanárok odaadó szeretetét hozta fel, akik szabad délutánjaikat arra „áldozzák fel”, hogy diákjaikat bevezessék a mondatjelölések rejtelmeibe – anélkül, hogy bármit is kapnának ezért.

A rendezvényen jelen volt a Tinta Könyvkiadó, a meghívottak kedvezményes áron vásárolhattak a kiadványokból, emellett pedig egy tömör, ám értékes előadással is gazdagodhattak. Kiss Gábor, a kiadó igazgatója és a szótárak szerelmese egy igazán interaktív előadást tartott. Ötletesen, egy játékkal indított, amelyben sorrendbe kellett állítani néhány szócsoportot, aszerint, hogy mikor jelentek meg az adott szavak a magyar nyelvben. Akik a sorrendet eltalálták, a nemrég megjelent Magyarító szótárat kapták ajándékba. Ezután Kiss Gábor körbeadott pár érdekes és egyedi szótárat, amit elhozott nekünk hatalmas szótárgyűjteményéből.

Őt követte Hajdu Endre tanár úr, aki végigolvasta a 13 kötetes, körülbelül 16 ezer oldalt jelentő, Erdélyi Szótörténeti Tárat. A rendezvényen az ebből készülő összefoglaló kötetéből szemezgetett a jelenlévőknek.

Talán senki sem bánta meg, hogy a szombati napját ismét anyanyelvápoló-körben töltötte, s hogy ez alkalommal is „jól éreztük egymást”.

Muszka Ágnes

Leave a Reply