Közösség és nyelv

Tanárok, akiktől bárki tanulhatja a szép beszédet – átadták a Kazinczy-díjakat

Kazinczy-díj, Péchy Blanka-díj

Az 52. Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjén, a hagyományokhoz híven átadták a Kazinczy-díjakat és a Péchy Blanka-díjat. Idén általános iskolai, középiskolai és főiskolai tanárok érdemelték ki a szép, tiszta, érthető beszédért járó rangos díjat.

Kazinczy-díjat kapott dr. Eőry Vilma, aki évekig az egri Eszterházy Károly Főiskola Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető tanára volt. Kutatási területe a stíluselmélet, elemzési módszerek, szövegtípuselmélet, stílusminősítések, a nyelvművelés elvei.  Eőry Vilma húsz éve a Kazinczy-verseny bírálóbizottságának tagja.

Kazinczy-díjasok balról jobbra: Szabó Mária, Eőry Vilma, Dóra Zoltán

Jutalmazták Szabó Mária tanárnőt, a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium magyartanárát. Szabó Mária tanárnő évek óta a Beszélni nehéz! mozgalom lelkes, segítő tagja, a szegedi anyanyelvi élet központi szereplője, a Csongrád megyei Kazinczy-versenyek zsűritagja.

Dóra Zoltán a harmadik Kazinczy-díjas idén. A váci Árpád Fejedelem Általános Iskola egykori igazgatója, a váci nyelvművelő élet fontos szereplője. Több könyve jelent meg nyelvészeti, nyelvműveléssel kapcsolatos témában. A Magyar Nyelv Barátainak Egyesülete váci székhelyű szervezetnek az elnöke.

A Kazinczy-díjak mellett a záróünnepségen adják át a Péchy Blanka-díjakat is. Egészségügyi okok miatt Pintér Istvánné a kisújszállási Kazinczy-versenyen vette át az őt illető díjat. Győrben Gergely Gyuláné a kemecsei Arany János Általános Iskola magyartanára vehette át a díjat. Tanárnő évtizedek óta a Beszélni nehéz! mozgalom tagja.

A Péchy Blanka-díjas Gergely Gyuláné

Szívből gratulálunk minden díjazottnak!

Leave a Reply