Ismeret és nyelv

Tanulj nyelvet okostelefonon – magyarul is beszél a Duolingo

Magyar nyelven is elérhetővé vált a világ egyik elsőszámú idegennyelv-tanulási platformja, a Duolingo, amelynek felhasználói teljesen ingyen tanulhatnak nyelveket számítógépükön, vagy okostelefonjukon keresztül. A Duolingo tulajdonképpen egy játék, amelynek használata során könnyen elsajátíthatjuk egyes nyelvek alapszintű ismeretét. Mivel most már magyarul is tanulhatunk angolt, ezért mi is kipróbáltuk!

A húszmilliós felhasználói táborral rendelkező oktatóprogram különlegessége, hogy nyelvi tanfolyamait a játékokhoz hasonlóan fejlesztették ki, ezért a tanulás élménye egyszerre jutalmazó és addiktív – olvasható a cég magyarországi képviselői által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.
 Az alkalmazás teljesen ingyenes a felhasználók számára, és a különleges finanszírozási modellnek köszönhetően az is marad. A cég az úgynevezett crowdsourcing modellen keresztül teremti elő a működéséhez szükséges forrásokat. Miután egy felhasználó megtanulta például az ételek megnevezését, lefordíthat egy menüt. Ezeket a fordításokat a cég továbbértékesíti nagy, nemzetközi médiavállalatok számára. A Duolingo első ilyen jellegű ügyfelei között volt a CNN és a BuzzFeed amerikai hírportál.

Most már magyar nyelven is tanulhatunk!

A jelenleg többek közt angol, francia, portugál, német, török, spanyol és magyar nyelven is elérhető platform kifejlesztette a nyelvi inkubátort, ahol önkéntesek munkájából születnek új kétnyelvű-tanfolyamok. Eddig több mint húszezer önkéntes jelentkezett, hogy a japántól a klingonig, számtalan nyelven oktasson. A Duolingo magyar verzióját is az inkubátor segítségével, a közösség tagjainak közreműködésével fejlesztették ki. A cég a közeljövőben további nyelveket kapcsol be a szolgáltatásba.
Az oktatóprogram lett a világ egyik elsőszámú edukációs alkalmazása a Google Play és az iTunes alkalmazásboltokban is. Az Apple cég tavaly az Év iPhone alkalmazása, a Google webáruháza pedig a Best of the Best Android-alkalmazás díjat ítélte oda neki.

Mi is kipróbáltuk

Az anyanyelvápoló.hu szerkesztőségének érdeklődését is felkeletette az alkalmazás, főleg, hogy most már magyar nyelven is tanulhatunk rajta. Nagyon jó ötletnek tartjuk a Duolingót, hiszen játszva tanulhatunk. Sajnáljuk, hogy egyelőre csak angolul tanulhatnak a magyarul beszélő felhasználók, de ha valaki elsajátította az angol nyelv alapjait, akkor szerintünk bátran nekivághat a többi nyelven is, amelyhez kb. ez a szintű angol nyelvtudás szükséges.
A Duolingo kezelése rendkívül egyszerű, a feladatok az első leckékben egészen könnyűek, majd egyre nehezebbek lesznek. Érdekes megközelítés még, hogy nem próbálják meg szájbarágósan elmagyarázni a nyelvtani részeket, inkább meghagyják a lehetőséget, hogy magunk jöjjünk rá a nyelv összefüggéseire. Nagyon okos gondolat az is, hogy miután egy leckével végeztünk és haladunk előre, vissza kell térnünk az alapokhoz, hiszen ismereteink elhalványulhatnak és ezeket bizony fel kell frissítenünk.

Biztatunk hát mindenkit, hogy próbálja ki! Bennünket teljesen megfertőzött.

Terjéki Tamás

Forrás: MTI/anyanyelvápoló.hu

Leave a Reply