Közösség és nyelv

Megerősítette együttműködését a TIT és az Anyanyelvápolók Szövetsége az 51. magyar nyelv hete alkalmából

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és az Anyanyelvápolók Szövetsége az 51. magyar nyelv hetének közös sajtótájékoztatóján erősítette meg a 25 éve megkötött együttműködési megállapodását. Az 51. magyar nyelv hete már a közös megállapodást ereményeként zajlott, 2017. április 24–28. között, több mint 50 előadással országszerte.

51. alkalommal rendezte meg az Anyanyelvápolók Szövetsége a magyar nyelv hete rendezvénysorozat, amelynek célja a magyar nyelv megőrzése és ápolása. Az esemény különlegessége, hogy idén, újra a TIT-tel közös együttműködésben valósultak meg az országszerte látogatható rendezvények.

Az idei megnyitót április 25-én Nagyváradon tartották, a Partiumi Keresztény Egyetemen, ahol a köszöntők mellett számos előadás várta a közönséget. A megnyitó történelmi jelentőségű volt, hiszen idén először tartották a magyar nyelv hetének megnyitóját a határon túl.

Budapesten a TIT április 24-én és 26-án az Égiekkel játszó földi lelemény című planetáriumi műsorral készült, amelyen az érdeklődők a csillagképek magyar mondákban való megjelenítéséről tudhattak meg érdekes információkat.

Piróth Eszter, a TIT igazgatója elmondta, hogy a hagyományos előadások mellett élmény-nyelvtanóra is lesz a megyékben, ezeken a magyarság szimbólumairól, a nyelv és az identitás kapcsolatáról is szó lesz, de rendeznek szavalóversenyeket és Nagykőrösön például városi sétát is Arany János „nyomában„.

A rendezvény 1967-ben két nyelvművelő, nyelvész, Lőrincze Lajos és Grétsy László gondolata nyomán indult el. Eleinte csak Budapesten, később már a vidéki városokban szerveztek anyanyelvi programokat és az ünnepi hét lassan országos, később a határokon átívelő mozgalommá terebélyesedett. Ma már nemcsak tudományos és ismeretterjesztő előadások, hanem versenyek, rendhagyó magyar órák és egyéb kulturális események színesítik az anyanyelvi rendezvények sorát a Kárpát-medencében.

Leave a Reply