Közösség és nyelv

Tollkapocs levelezőprogram a kézzel írásért, értünk, magyarokért

2015. október 07. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

Tudunk-e eleget a külföldön élő magyarokról? Vajon ők mennyire ismerik az itthon élők életét, hallottak-e az általuk létrehozott értékekről? Egy nemzet múltja, fejlődése és jövője a hétköznapokból táplálkozik, ismerjük hát meg egymást! Ebben segít A Magyar Nyelv Múzeuma Tollkapocs elnevezésű levelezőprogramja, amely a nyelvi kultúra ápolásán túl a nemzeti összetartozás erős alapja lehet.

A nyelvújító Kazinczy Ferenc egykori birtokán álló Magyar Nyelv Múzeuma vállalja, hogy partnerintézményeivel összefogva koordinálja a kapcsolatfelvételt a határon innen és túl élő fiatalok között. A kezdeményezésbe igyekszünk bevonni minél több magyar diaszpórát a világ minden részéről.

A magyar ajkú fiatalokat oktató iskolák, egyesületek jelentkezését folyamatosan várja a múzeum a programba. Célunk, hogy minél több olyan diákot toborozzunk, akik szívesen veszik fel a kapcsolatot a világ más tájain élő magyar fiatalokkal. Jelentkezni az info@nyelvmuzeum.hu e-mail címen lehet.

A jelentkezők bekerülnek a nyelvmúzeum által kezelt adatbázisba. A személyiségi jogokat figyelembe véve ide a diák neve, életkora és érdeklődési köre, valamint a partnerintézmény neve és címe kerül fel (a levelezőpartnerek a későbbiekben eldönthetik, hogy privát címükön folytatják-e az ismerkedést).  Az itt feltüntetett adatok alapján választhatnak majd levelezőpartnert a program résztvevői.

A Tollkapocs egy adatbázis, és életre hívóinak reményei szerint a kézzel írás népszerűsítésének egyik fóruma is lesz. A múzeum csupán a levélírás lehetőségét tudja megteremteni – bíznak ugyanakkor abban (s kérik a pedagógusok segítségét, biztatását is), hogy hamarosan sok-sok kézzel írott levél indul útnak a Kárpát-medencében és a világban.

Kedves Diákok!

Immár huszonöt kötetben olvashatók Kazinczy Ferenc levelei – 6521 levél, amelyeket a nagy nyelvújító küldött és kapott, amelyek többsége innen, Széphalomról indult útnak, és ide érkezett.

A Magyar Nyelv Múzeuma Kazinczy örökségét is ápolva népszerűsíti a kézzel írást, melyet megőrzendő értéknek tart. Az írás a lélek tükre – valljuk, s igyekszünk megteremteni annak lehetőségét, hogy látogatóink megismerkedjenek az írás szépségeivel, és egyszersmind arra ösztönözzük őket, hogy maguk is tollat vegyenek kezükbe, ha lehet, minél gyakrabban.

Küldetésünket szolgálja a képeslapírásra alkalmat kínáló íráspontunk, valamint az Írj levelet Kazinczy Ferencnek! című pályázatunk. A kézzel írás szertartás, mely más, több (a tudomány is ezt igazolja), mint a gépelés. Egy kézzel írott levél megszületése-megalkotása ünnep, az érzések és gondolatok sajátos tárgyiasítása, önkifejezés és önátadás – a nyelvhasználat öröme.

Ne fosszuk meg magunkat ettől az örömtől az érintőképernyők világában sem!

Ezért indítjuk el Tollkapocs című programunkat, amely a közösségteremtés és az értékőrzés jegyében segít abban, hogy a levélírók, kézzel írók egymásra találjanak.

Mindenkinek örömteli írást kívánunk!

Széphalom, 2015. augusztus 28.
Nyiri Péter igazgató
A Magyar Nyelv Múzeuma

A programhoz csatlakoztak már például Székelyudvarhelyről, Hajdúböszörményről, Kecskemétről, Kolozsvárról, Segesvárról, Győrből, Sárospatakról, Érmihályfalváról és Micskéről.

Leave a Reply