Ismeret és nyelv

Továbbra is aktívan – online (is) A Magyar Nyelv Múzeuma

A koronavírus-járvány miatt március közepétől A Magyar Nyelv Múzeuma, a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi-széphalmi filiáléja is bezárta kapuit, nem fogad látogatókat, a rendezvények elmaradnak, de az intézmény munkatársai folyamatosan dolgoznak (a legtöbben otthoni munkavégzésben): kutatnak, feldolgoznak, terveket készítenek, és erősítik a múzeum jelenlétét az online térben.

Tartalmaikat a legnépszerűbb közösségi oldalon és honlapjukon (nyelvmuzeum.net) is kínálják. Közzéteszik egyebek mellett Múzsák Kertje könyvsorozatuk eddigi öt kötetét: tanulmányokat és esszéket a magyar nyelv és irodalom változatos témáiból, kb. ezer oldalnyi szöveget és képet.

Teremtő anyanyelv szavalóversenyükre videók formájában várják a szavalatokat, és meghirdették versíró pályázatukat, a természetről fogadnak költeményeket a fiataloktól.

Weboldalukon Olvasósarok című menüpontjukban négy rovatban publikálnak oktatási segédanyagként is használható olvasnivalót. A Kazinczy és kora részben a széphalmi mester életéről és életművéről és a nyelvmúzeum Kazinczy-műtárgyairól adnak hírt; Anyanyelvi művelődés címmel nyelvészeti-nyelvművelési kérdésekről írnak a nyelvi humortól a szótáríráson át a sportnyelvig, illetve a múzeumpedagógiáig. Facebook-oldalukon hetente új rejtvényekkel szólítják meg az érdeklődőket, külön a diákokat és külön a felnőtteket, a fejtörők összegyűjtve az Olvasósarok Rejtvények alrovatában érhetők el. Klasszikus irodalom témában videósorozatot indítanak (Klasszikus irodalom. Frissítés: most!): a megszólalók a nagyon gazdag magyar szépirodalmi örökségből (a kezdetektől a 20. század végéig) ajánlanak műveket elolvasásra, az ajánlók filmje és szövege (csak írásban megszülető „fülszövegekkel” együtt) is felkerül a nyelvmuzeum.net-re.

Kiállítási képtárukat folyamatosan gazdagítják, és hamarosan virtuális kertbejárásra hívják a Széphalom iránt érdeklődőket.

A nyelvmúzeum épületében a kiállítások tisztításával, gyűjteményi feldolgozással, könyvtárrendezéssel foglalkoznak, elvégzik a szükséges karbantartási feladatokat, javításokat, takarítást.

Készítik az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló, Mesekuckó című kiállítás és az új, állandó Kazinczy-tárlat terveit. Májusban pedig megkezdődnek a kertrekonstrukció (egy Interreg pályázat forrásából) munkálatai a széphalmi kert 4,4 hektárján.