Közösség és nyelv

Új vezetőségi tagot választott az ifjúsági tagozat

2013. november 27. november 15th, 2020 Nincs hozzászólás

A XXI. alkalommal megszervezett ifjúsági anyanyelvi parlament egyben az I. Kárpát-medencei Ifjúsági Anyanyelvi Parlament is volt, melyet november 16-án tartott a Baár-Madas Refomátus Gimnáziumban az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Tagozata. Nemzeti imánk eléneklése és Terjéki Tamás levezető elnök, az ASZ titkárának köszöntő szavai után, hangulatteremtésképpen közösen énekeltünk néhány dalt Bordi András rádióbemondó vezetésével.

„Nem mindig lehet azt tenni, amit szeretnénk, de mindig meg kell tenni, amit lehet” – hangsúlyozta Matula Ágnes, a Nyelvőrző szerkesztője üdvözlő beszédében, majd Sediánszky János szerkesztő mondta el gondolatait, hangsúlyozva, hogy nyelvünk tömör, lényeglátó, sokoldalú, érzékletes volta olyan gazdagság, amelyre büszkének kell lennünk. Vadász Gusztávné, a Szóról – szóval szerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy sajnos egyre kevesebb a megfejtést beküldők száma, egyúttal kért is mindenki, hogy írjanak a műsornak, körként vagy egyéni levelezőként.

További fotók a médiatárban »

A köszöntők után a teremben kicsit nyár lett néhány percre, hiszen a résztvevők megtekinthették a tábori képekből készül összeállítást, majd Kerekes Barnabás tanár úr, az ASz társelnöke számolt be arról, hogy a tavaly elfogadott 12 határozati pont közül melyiket mennyire sikerült megvalósítani az elmúlt évben. Terjéki Tamás a Szövetség helyzetéről tájékoztatott. Megtudtuk, hogy nem csupán a parlament öltött immár határokon átívelő jelleget, hanem a teljes jövő évi program-tervezet is az együttműködős jegyében született; ehhez kapcsolódik az ASz és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös pályázata, melynek témája az élő tájnyelvek. Örömteli hír, hogy a Consequit Jövő Alapítvány, melynek elnöke eddigi támogatónk, Kósa Erika, az „Egyébként az élet szép…” című tárlat együttműködő partnereként továbbra is segíti szövetségünket. A kiállítást Balázs Géza ügyvezető elnök nyitja meg, díszvendég Grétsy László tiszteletbeli elnök, a bevétellel pedig a Szövetséget támogatják. Végül Terjéki Tamás mint az anyanyelvápoló.hu főszerkesztője bemutatta a honlap új arculatát, mely egységesebb, látványosabb, mint elődje volt, ám tartalmában nem változik, továbbra is részletes beszámolókat olvashatnak a Szövetség rendezvényeiről az idelátogatók.

A parlament egyik fő célja az új tagok megválasztása, melyet a vezetőség jelölése alapján szavaznak meg a jelenlevők. Idén egyetlen jelölt volt, akit a parlament beválasztott a vezetőségi tagok közé: Végh Zsuzsanna, a Baár-Madas Református Gimnázium 11. osztályos tanulója.

A hozzászólások napirendi pontban Brézai Zoltán ifjúsági vezetőségi tag a Nemzeti Művelődési Intézettel való kapcsolatfelvétel és együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet, bemutatva az Anyanyelvápolás határok nélkül 2014 elnevezésű programot; valamint többek között beszámolt munkájáról a rádi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a szegedi Gábor Dénes Szakközépiskola helyi csoportja.

A rendezvényt hagyományosan Kerekes tanár úr szavai és a Szózat eléneklése zárta.

Széman E. Rózsa

Leave a Reply