Közösség és nyelv

Újabb csoda – a Beszélni nehéz körvezetői tábor Nyíregyházán

2015. július 24. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

Huszonkilencedik alkalommal zajlott a Beszélni nehéz! körvezetői tábor, amelyen több mint 50 tanár vett részt idén. Az anyanyelvi táborban a magyartanárok szakmai előadásokon, játékos foglalkozásokon, kirándulásokon vehetnek részt. A tábor célja, hogy továbbképzést biztosítson azoknak a tanároknak, akik iskolájukban Beszélni nehéz!-kört alapítottak.

Igényes, tetszetős meghívó ismertette a Beszélni nehéz! körvezetők immár 29. országos anyanyelvi tábora öt napjának gazdag, változatos programját. Az öntovábbképzés 62 résztvevőjének idén Nyíregyháza adott otthont július 6-tól 11-ig. Többen nosztalgiázhattunk, hiszen húsz éve is élveztük a szabolcs-szatmár-beregiek vendégszeretetét. S noha a megyeszékhely s még néhány helyszín ismerősnek tűnt, újként hatott ránk megszépült, sokat gyarapodott arculatával.

Városnézés, várkastély, kirándulás

A kedd délutáni városnézés (a múzeumlátogatás már bele sem fért), a szerdai szatmár-beregi kirándulás, később a Vadaspark és a Sóstói Múzeumfalu meglátogatása számos maradandó élményt nyújtott. A maradandóságot biztosítja, az emlékek felidézését segíti a sok-sok fényképfelvétel is, amit készítettünk.

A teljesség igénye nélkül említek meg néhány nevet, eseményt, érdekességet a kirándulások számos látnivalójából. A patinás múltú Vaja kisváros reneszánsz kori várkastélyában megismerkedtünk a Vay család történelmi szerepével. Tákoson gyönyörködtünk a református templom, a „mezítlábas Notre-Dame” 58 festett virágú, kazettás deszkamennyezetében. Szatmárcsekén, a csónak alakú faragott fejfáival egyedülálló temetőben megkoszorúztuk Kölcsey Ferenc fehérmárvány síremlékét, s elénekeltük a1823-ban itt született Himnuszt. Majd megkóstoltuk a tájjellegű ún. kötött levest és – már másodszor – a paradicsomos töltött káposztát. Túristvándiban és Tiszacsécsén Móricz Zsigmondra emlékeztünk. Nyírbátorban, virágzását a Báthori családhoz köthető kisvárosban a református, Máriapócson a görög katolikus kegytemplom csendjében elmélkedtünk.

A nyíregyházi Vadasparkban ki gyalog, ki a nyitott „kocsikázoo”-ban ülve csodálkozott rá a sokféle szelíd és vad állatra, egzotikus növényre. Ám ami miatt mindenképp érdemes ide visszajönni, az a fókák bemutatója volt! A Múzeumfalu pedig egy egészen más világot tárt elénk. Bizony a jó három óra is kevésnek tűnt magunkba szívni elődeink életének levegőjét!

A mondatjelöléstől Krúdyig

Reggelente – a tábor szakmai, továbbképzési jellegét erősítendő – Kerekes Barnabás és Vadász Zsuzsa hangosítási magyarázataira ébredtünk. Szellemiségünket a kilenc délelőtti és a két esti előadás ugyancsak gazdagította. Köszönet illeti ezért – időrendi sorrendben – Kováts Dániel, Minya Károly, Balázs Géza, Wacha Imre, Koi Balázs, Buczkóné Rangoni Claudia, Karády Zsolt, Mercs István és Nagy Éva, illetve Rozsnyai Jenőné és Szabó Dénes munkáját. Változatos témákban, színes tartalommal leptek meg bennünket. Külön említést érdemel, hogy a térség irodalmi nagyjai – Bessenyei György, Krúdy Gyula – is helyet kaptak, a kirándulásokon már elhangzottak mellett. Váci Mihály szobrát egyik séta közben néztük meg.

Zene, vers, ünnep

E körültekintő program-összeállításért vendéglátóinkat, a tábor szervezőit illeti nagy-nagy dicséret, őszinte elismerés. A remek nyíregyházi csapat tagjai – betűrendben: Ács Lászlóné, dr. Buczkóné Rangoni Claudia, dr. Durucz Istvánné, Gergely Gyuláné, Lakatos Sándorné, dr. Raizer Pálma, dr. Reiser György, Szabóné Sándor Gabriella. És ugyancsak őket illeti hálás köszönet a szívet-lelket melengető kulturális élményekért!

Az ünnepélyes megnyitón (Városháza) a köszöntők, a szó muzsikája mellett a zene szavának is tapsolhattunk. Dr. Kovács Ferenc polgármester, Juhász Judit ASZ-elnök és Kerekes Barnabás tanár úr mellett Sándor Flóra oboajátékának, Szabó Kornélia Puccini-áriáinak, Horányi Tamás zongorakíséretének; valamint a tizenegy tagú kamarakórus, a Brillante Stúdió Nyárköszöntő című zenés-verses műsorának.

Másnap Pecznyik Ibolya önálló irodalmi estjének (tizennégy költő húsz versét adta elő), csütörtökön Dudás Zoltán lenyűgöző gitárszólójának, az utolsó napon két meglepetés okozójának szólt a taps. Ácsné Juditnak, aki a Falumúzeum templomában bemutatta nekünk a Váci Mihály-díjas Dancs Lajos népzenei kutatót; s három tanítványának, akik a környéken gyűjtött népdalokból kötöttek egy színes csokrot.

Az ünnepélyes táborzáráson dr. Durucz Istvánné Magdi néninek, aki a Megyeháza Bessenyeiről elnevezett nagyterme melletti Bessenyei-mellszobor megkoszorúzásakor a felvilágosodás költőjével kapcsolatos élményeit osztotta meg velünk; Baracs Endrének, a megyei közgyűlés alelnökének rövid, ám őszinte és hatásos gondolataiért; a Jászai-díjas színművésznőnek, Pregitzer Fruzsinának pedig a Legyen világosság! című verses-zenés műsoráért.

A tartalmas, testi-lelki-szellemi gyarapodást nyújtó, ám fizikálisan nem éppen kíméletes, éjszakákba nyúló beszélgetésekkel fűszerezett – s egyébként végtelenül nyugodt, jó hangulatú, családias légkörű, önzetlen szeretettel és szelíd alázattal átitatott – öt napba még a nyelvi játék is belefért. Az álmosan is lelkes csapatokat Szőcsné Antal Irén és Kerekes Barnabás igyekezett ébren és éberen tartani.

Köszönjük a tábor szervezőinek, támogatóinak és minden közreműködőjének az újabb csodát – melyet idén Nyíregyházán éltünk át.

Pecznyik Ibolya

Leave a Reply