Közösség és nyelvKultúra és nyelv

Újvidéken is bemutatkozott az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági tagozata

2022. április 16. április 21st, 2022 Nincs hozzászólás

Emberközpontú nyelvművelés, nyelvközpontú emberművelés – ez volt a mottója annak a közéleti estnek, amelyet az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági tagozata tartott az újvidéki Európa Kollégiumban. A magyar állam támogatásával épült és működtetett, több mint 400 férőhelyes intézmény 2015 óta nyújt otthont a tartományi székhelyen tanuló magyar és magyarul beszélő szerb egyetemistáknak.

A szakkollégium nemcsak párját ritkítóan igényes lakhatást biztosít a lakóinak, hanem küldetésének tekinti az értelmiségi ifjúság szellemi gyarapítását is. Ehhez többek között különféle képző- és előadó-művészeti szakkörökkel, tanulmányi kirándulásokkal, kulturális rendezvények, közéleti estek szervezésével járul hozzá.

Ezen eseménysorozat keretein belül mutatkozott be 2022. április 12-én és 13-án szövetségünk ifjúsági tagozata is. A látogatás ötlete egyik vezetőségi tagunktól, Bata Dóriántól származik, aki az újvidéki egyetem történelemszakos hallgatójaként szintén évek óta a szakkollégium lakója. Dórián neve ismerős lehet azok számára, akik figyelemmel kísérik a szövetség délvidéki mozgolódásait. Évek óta munkálkodik az Édes anyanyelvünk verseny vajdasági szervezésében, és az ő ötlete volt az is, hogy mutassuk meg magunkat a Bácsföldvári Palacsintafesztiválon, amelynek 2019 óta népszerű színfoltját alkotja csapatunk.

A mostani eseményen Ábrahám Eszter, Bálint Ádám, Bata Dórián, Hornyák Georgina, Márton Richárd, Reiser György Lukács és Vadnai Erika képviselte szövetségünket. Április 12-én, kedden egy körülbelül egyórás előadásban megismertettük a kollégistákkal nyelvművelő mozgalmaink történetét, tevékenységeit, céljait, az általunk képviselt értékeket. Beszéltünk a szövetség, illetve az ifjúsági tagozat jelentősebb rendezvényeiről, így például a magyar nyelv napi gáláról, a versenyeinkről – különös tekintettel a győri Kazinczy- és a sátoraljaújhelyi Édes anyanyelvünk versenyre – és természetesen az ifjúsági táborainkról. Előadásunkat a vezetőségi tagok által az elmúlt években készített fényképekkel, videókkal színesítettük. Bemutattuk honlapunkat, az anyanyelvapolo.hu-t, valamint illetménylapunkat, a nemrégiben megújult Édes Anyanyelvünköt, amelyet minden jelenlévő a kezébe kapott.

Az est végén Bata Dórián az Európa Kollégium diákjainak szerepére és felelősségére világított rá. Mint elmondta, a vajdasági értelmiség jelentős, meghatározó része innen kerül ki, viszont ilyen funkciókban nem lehet érvényesülni anélkül, hogy az ember helyesen és meggyőzőn tudná kifejezni magát. S mivel a szövetségünknek éppen az ilyen készségek fejlesztése az egyik célja, a szakkollégium lakói számára is hasznossá válhat az Anyanyelvápolók Szövetségével kialakítandó kapcsolat.

A második estén a kollégisták ízelítőt kaptak az ifjúsági rendezvényeink és mondhatni, a táboraink hangulatából. Erre az alkalomra ugyanis egy nagyszabású anyanyelvi licitjátékkal készültünk, amelyen hat csapatban hatvan hallgató vett részt. A szövetségünk alelnöke, Kerekes Barnabás által kifundált anyanyelvi licitjáték az ifjúsági táborainknak hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb eseménye. Ez idáig azonban legfeljebb 20-25 főnek tartottunk ilyen játékot, így kihívást jelentett a mintegy háromszoros résztvevői létszám is.

Az est megmutatta, hogy nem véletlen a játék népszerűsége, és ez a népszerűség nem függ a résztvevők érdeklődési körétől sem. A humán területen tanulók mellett műszaki és természettudományokat hallgató diákok csapatai is részt vettek az anyanyelvi liciten, amely mindenhol osztatlan sikert aratott. Már a legeslegelső feladatnál zengett nemcsak a díszterem, hanem az egész kollégium a tapstól és a nevetéstől, és a jókedv egy percig sem hagyott alább.

Többen is voltak olyanok, akik eredetileg nem terveztek részt venni a játékos esten, a szűnni nem akaró kacagás és taps azonban őket is odavonzotta. Akik az udvaron voltak, odagyűltek az ablakokhoz, és úgy kezdték figyelni a bent folyó játékot. Így a csapatok mögött hamar nyitnunk kellett egy sort a közönségnek is, s akik bejöttek, nem is hagyták ott az anyanyelvi licitet, amíg az véget nem ért.

A fergeteges sikerben kulcsszerepe volt a játékmesternek, Bata Dóriánnak, aki a résztvevők személyes ismerőseként minden alkalmat megragadott a tréfacsinálásra. Teljes beleéléssel vezette le a két és fél órán át tartó játékot, így nem csoda, hogy komédiás stílusa, lendülete mindenkit magával ragadott. Az első három helyezett csapat a Tinta Könyvkiadó kiadványait kapta jutalmul, valamint a külhonban mindenhol nagy kincsnek számító Túró Rudit.

A magyarországi delegáció nem csak a két estén töltötte hasznosan az időt. Kedden délután a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VAMADISZ) irodájában találkoztunk a szervezet vezetőivel, hogy megismertessük egymással céljainkat, és tanácskozzunk a két intézmény együttműködésének lehetőségeiről.

Ugyanebben az épületben működik az újvidéki Magyar Szó szerkesztősége és maga a nyomda is, így betekinthettünk a délvidék meghatározó magyar nyelvű napilapjának előkészületi és kivitelezési folyamataiba is.

Tettünk egy kirándulást a péterváradi várba, valamint Karlócára is, ahol a Szent Liga és az Oszmán Birodalom 1699. január 26-án szentesítette a karlócai békét. Ez a szerződés zárta le a Habsburg–török háborút, amelyben a törökök kiűzettek a Magyar Királyság területéről.

Felkerestük a szerződés aláírásának helyére épített Békekápolnát, majd egy családi pincészetben megismerkedtünk a Tarcal-hegység (Fruška Gora) lejtőin kialakult Szerémségi borvidék jellegzetes boraival, illetve a kifejezetten karlócai unikumnak számító borkülönlegességgel, a fűszeres bermettel.

Mozgalmas és eredményes két napot töltöttünk el a Délvidéken. A programjaink végén mind a kollégium hallgatói, mind annak vezetői arra kértek minket, hogy a következő tanévben is jöjjünk el hozzájuk, és legyünk gyakrabban előadói az Európa Kollégium közéleti estjeinek.

Az ifjúsági tagozat által tartott két estről az Európa Kollégium is beszámolt a honlapján.

A rendezvényen Reiser György Lukács és Horváth József fényképezett. A képek megtekinthetők a kapcsolódó galériában.

Leave a Reply