Közösség és nyelv

Ünnepség A Magyar Kultúra Napján

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát, e jeles nap évfordulóján 1989 óta minden évben a magyar kultúrát ünnepeljük. Az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága ez alkalomból idén január 22-én ünnepi délutánt tartott a Magyar Művészeti Akadémia nemrég felújított Andrássy úti székházában.

Az ünnepség elején Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke üdvözölte az ünneplő közönséget, majd rövid méltatás után felköszöntötte Cséri Lajos érem- és szobrászművészt, aki éppen aznap töltötte be 91. esztendejét.
 
Adamikné Jászó Anna nyelvészprofesszor a klasszikus magyar irodalom olvasásának szükségességéről tartott előadást. Az oktatási követelmények és a tanterv utóbbi években bekövetkezett változásait ismertetve a hallgatóságon visszafogott morajlás futott végig.
 
 
Az előadás után derűsebben folytatódott a délután, két könyvbemutató következett. Juhász Judit mutatta be Beke József tanár úr Bánk bán szótárát, a szerzővel való beszélgetés során a közönség bepillantást nyerhetett a szótárírás fáradságos munkájába – hogy ment az régen és ma. Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó ügyvezető igazgatója pedig Ódor László Balázs beszélni tanul – Jegyzetek a nyelv születéséről című könyve alapján beszélgetett a szerzővel a kötet megszületésének körülményeiről. A bemutatott könyvekből Zámbori Soma színművész olvasott részleteket.
 
A délutánt zeneművészek játéka tette teljessé, Karasszon Eszter csellóművész Bach C-dúr szvitjéből játszott egy tételt, Ács Dominika fuvolaművész és Fellegi Dávid gitárművész pedig Bartók Román népi táncok című művét adta elő. A műsor zárásaként Zámbori Soma szavalta el a Kossuth-díjas Nagy Gáspár Áron szavai című versét.
 
Barthalos Márton

Leave a Reply