Közösség és nyelv

„Nem lehetünk távol egymástól, ha egy időben élünk” – V. Kárpát-medencei ifjúsági anyanyelvi parlament

2018. február 24. február 26th, 2018 Nincs hozzászólás

A XXVI. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Parlamentre február 17-én, a hagyományokhoz híven a Baár-Madas Református Gimnáziumban került sor.

A rendezvényt Matula Ágnes és férje, Sediánszky János nyitotta meg, tisztelettel adózva az anyanyelvápolásnak és szeretettel köszöntve az anyanyelvcsalád tagjait. Ági néni beszédében kiemelte a 2013-as parlament fontosságát, amikor – első Kárpát-medencei parlamentként – hivatalosan is kitártuk kapuinkat a határon túli fiataloknak. A nap folyamán erre az eseményre egy videóval is visszatekintettünk.

A szerkesztő asszony szerint a szerényebb jelenlétre ma értékesebben kell tekinteni, ebben a világban, ahol az összetartozás, megbecsülés, valahová való tartozás jelenthetik a kiutat. A gyors és ellenőrizhetetlen információáramlás közepette hasonló gondolkodással és akarattal lehet csak megőrizni az anyanyelvet. Megszívlelendő Sediánszky János szerkesztő úr gondolata, miszerint

„mégse lehetünk annyira távol egymástól, ha egy időben élünk!”

 

A hasonló eseményeken szokás, hogy a jelenlévők közösen énekelnek, ez itt sem volt másképp. Ezt követően néhány vezetőségi tag az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Tagozatának 25 évéről, a 2017-es év eseményeiről, illetve a honlapról tartott előadást.

Ifjúsági anyanyelvi parlament

A parlamenten készült képek megtekinthetők a Médiatárban » 

Kerekes Barnabás tanár úr első megszólalásában a nemrég elhunyt, ízig-vérig pedagógus Wacha Imréről emlékezett meg, hangsúlyozván, hogy van olyan ember, aki pótolhatatlan. Mindig emlékezni fogunk arra a jóságos mosolyra az arcán, mely a lelkét tükrözte.

Az ilyen rendezvények varázsa abban is rejlik, hogy hozzá hasonló nagy szaktekintélyekkel is találkozhatunk, akik – tanár úr szavaival élve – olyan emberi pluszt, olyan emberi mintát adnak a fiataloknak, melyre szükség van a mai világban. Hálásan köszönjük ezt!

Tanár úrtól még a Péchy Blanka nevéhez fűződő Kazinczy-díj Alapítvány és a Beszélni nehéz! mozgalom létrejöttéről, valamint fontosabb állomásairól tanulhattunk. Vajon tudtuk-e, hogy az általános iskolásoknak szóló Kazinczy-verseny az egyik legrégebbi verseny az országban, ahogyan az immár 42 éves rádióműsor is?

A hozzászólásokban hallhattunk könyvtárban alapított szakkörről, iskolai pályázatok tervéről, a Georgius Aranka Társaság jelenlegi helyzetéről, illetve az Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv vetélkedőről.

Ahogyan tavaly, idén sem fogalmazott meg a parlament új javaslatot, így a változatlan határozati pontokkal, s Kerekes tanár úr összefogásra buzdító szavaival zártuk le a napot.

Benedekné Ficzere Kitti
Fotó: Barna Dávid

Leave a Reply