Közösség és nyelv

Valódi közösségben – II. Kárpát-medencei Ifjúsági Anyanyelvi Parlament

2014. november 23. március 18th, 2017 Egy hozzászólás

2014. november 22-én rendezte meg a szövetsége ifjúsági tagozata a Baár-Madas Református Gimnáziumban a 21 éves múltra visszatekintő, és tavaly óta nevében is kiterjesztett II. Kárpát-medencei Ifjúsági Anyanyelvi Parlamentet.

Országhatáron belülről és Erdélyből is érkeztek fiatalok és szakkörös tanáraik, hogy részt vegyenek a rendezvényen, meghallgassák az elmúlt évről szóló beszámolókat és tájékozódjanak a következő évre vonatkozó tervekről, programokról.

Az egész Kárpát-medencéből érkeztek a szövetség fiatal tagjai

Kerekes Barnabás tanár úr köszöntötte először az egybegyűlteket, kiemelve, hogy az idén 25 éves Anyanyelvápolók Szövetsége még 2014-ben is, az önként vállalt munkával együtt, a töltekezés helye tud lenni, ahol a közösségi lét mögött nem a magány és egyedüllét áll, hanem az értékes társas kapcsolatok.
Vadász Gusztávné, a Szóról-szóval társszerkesztője bevezető szavaiban kitért az 1000. rádióadás jelentőségére és hogy felnőttként, tanárként az ifjúsági rendezvényeken évről-évre érdeklődve figyeli a Szövetség szárnyai alatt felnövő újabb értelmiségi generációt.

Kerekes Barnabás, a szövetség alelnöke

A tábori hangulatot Kerekes Zsolt, ifjúsági vezetőségi tagunk gitárkíséretével és közös énekléssel idéztük meg. Részletgazdag beszámolót hallhattunk az Anyanyelvápolók Szövetségéről, az Ifjúsági Tagozat munkájáról, a tavaly elfogadott határozati pontok megvalósításáról, a Kazinczy-díj Alapítvány működéséről, a Beszélni nehéz!-mozgalom jelenéről és a múlt héten a magyar nyelv napja alkalmából megrendezett programokról.

Az ebédszünet után a hozzászólások következtek, többek között a helyi csoportok képviselőinek volt lehetőségük a megjelentek előtt éves munkájukról, szakköreik sikereiről beszélni.

A váci Madách Imre Gimnázium szakkörének tagjai és vezetőjük, Oglné Czepek Mária

Az Ifjúsági Anyanyelvi Parlament egy újabb pont felvételéről szavazott a jövőre vonatkozó határozati pontok közé, miszerint szorgalmazzuk az Ifjúsági Tagozat honlapjának megújítása érdekében egy szerkesztőségi munkacsoport létrehozását.
Reméljük, Kerekes tanár úr szavaival élve, hogy bár néha „űzött vadként” éljük életünket, jövőre ugyanilyen sikeres Ifjúsági Anyanyelvi Parlamentet tudhatunk majd magunk mögött.

Erdélyi Zsófia

Leave a Reply