Közösség és nyelv

Visszatekintés a nyárra – évnyitót tartott az ASZISZ

2013. szeptember 25. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Szeptember 21-én a fővárosba az ország minden pontjáról, sőt határon túlról is érkeztek diákok az Anyanyelvápolók Szövetsége szokásos évnyitó tanácskozására. 
Az óbecsei gimnazista, Molnár Gergely, például csaknem tíz órát utazott a találkozó kedvéért. Mint elmondta, megérte megtenni a hosszú utat a viszontlátás öröme és a közösség miatt.

Kerekes Barnabás arról beszélt, hogy egyre fontosabb, hogy legyenek új helyszíneken is fiatal nyelvőrök. Az ASZ társelnöke szerint vannak még tartalékok, hiszen több helyről is érdeklődnek a mozgalom iránt.
Matula Ágnes a Duna Televízió Nyelvőrző című műsorának múltjáról, jelenéről és jövőjéről szólt. A televíziós szerkesztő rámutatott, hogy szeptember 7-én a közmédia napján sokan érdeklődtek a műsor programja iránt. Úgy fest, a Nyelvőrző továbbra is a megszokott formában jelentkezik. Vadász Gusztávné, a Szóról szóval szerkesztője hozzátette: a Magyar Katolikus Rádióban jelentkező műsorra is ugyanez igaz.

Eztután a fiatalok megtekinthették a nyári táborokról szóló filmeket. Muszka Ágnes, Orosz Tamás és Terjéki Tamás munkáját vastapssal jutalmazták a fiatalok. Az igényes alkotások bepillantást nyújtottak a nyári rendezvényekbe, a zsoboki és a miskolci egy hét mindennapjaiba.

A filmek megtekintése után Kerekes Barnabás az előttünk álló tanév programját ismertette. A hagyományos események, az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntője, az Ifjúági Anyanyelvi Parlament, a Péchy Blanka emléknap és emlékverseny, a magyar nyelv napja mellett ugyancsak novemberben lesz a Kazinczy-gála. Ezen a rendezvényen Kazinczy-díjas színművészek, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági vezetőségének tagjai lépnek fel. 2014-ben a győri, a balatonboglári és a kisújszállási Szép magyar beszéd versenyek országos, valamint félországos döntői mellett a nyári táborok és a 2 napos kihelyezett tanácskozás sem maradhat el.

A rendezvényen mutatták be az Otthon a szavakban. Nyelvművelők vallomásai című kötetet, melyet Pecznyik Ibolya szerkesztett, munkáját Dr. Barthalos Márton és Dr. Reiser György Lukács segítette. A kiadványban idősebb és fiatalabb nyelvápolók vallanak önmaguk és az anyanyelv kapcsolatáról, nyelvművelő tevékenységeikről.

A nap zárásaként a Fiumei úti Sírkertben a mozgalomalapító Péchy Blanka sírjánál emlékeztek a művésznőre, születésének 119. évfordulóján. Kerekes Barnabás rámutatott, hogy 2013-ban is fontosak azok az értékek, melyeket a művésznő élete során képviselt. Ma a fiatalokon a sor, hogy Péchy Blanka örökségét megőrizzék és továbbvigyék.

Brézai Zoltán

Leave a Reply