Közösség és nyelv

XIX. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny Kolozsváron

2014. április 10. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

Kolozsváron zajlott a XIX. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny, a Georgius Aranka Társaság szervezésében március 28–30. között . A döntő idei mottója egy Mátyás Ferenc idézet volt: „Álmossal álmodol / hol van szarvasra les / hangod nyilat feszít / hogy Európát keress”.

Szivárvány havasán

A rendezvény megnyitója március 28-án kezdődött, a korábbi évek szokásához híven a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. A hagyományokhoz híven a megnyitó első momentuma a Szivárvány havasán… kezdetű népdal felcsendülése volt. Először Egyed Emese, a Georgius Aranka Társaság elnöke üdvözölte a jelenlevőket, majd a házigazdák, szervezők nevében Vörös Alpár, az Apáczai Csere János Líceum igazgatója köszöntötte a  résztvevőket, eredményes versenyt kívánva. A megnyitó a Sigismund Toduta Zeneiskola négy diákjának fellépésével zárult.

19 év, 3 versenyforma, 64 erdélyi diák

A verseny házigazdája – ahogy az elmúlt években is – az Apáczai Csere János Líceum volt. Az elmúlt 19 évhez hasonlóan három versenyformában indulhattak a résztvevők: az Édes Anyanyelvünk, a Szép Magyar Beszéd és a Versben Bujdosó kategóriákban, melyeknek két fordulója, azaz egy írásbeli és egy szóbeli része volt. A résztvevő 64 versenyző a szombati napot az írásbeli fordulókkal kezdte. Az Édes Anyanyelvünk írásbeli feladatlap nyelvtani, nyelvhelyességi, szöveglakotási és stilisztikai feladatokat tartalmazott, a Szép Magyar Beszéd kategóriában a versenyzők szövegértéssel és szövegjelöléssel kapcsolatos feladatokat kaptak, míg a Versben Bujdosó feladatlapja versekhez kötődő kreatív feladatokat foglalt magába. Az írásbeli szakasz ideje alatt zajlott az Aranka Társaság közgyűlése.

Ezt követően a szóbeli fordulóra került sor. Az Édes Anyanyelvünk versenyformában a szóbeli fordulón három téma közül választhattak, amelyről egy 3 perces beszédet kellett tartaniuk a teremben lévőknek. A három téma ahhoz kapcsolódott, hogy ki ma a sikeres ember, mik a virtuális élet előnyei és hátrányai, illetve hogyan toboroznának a diákok egy néptánccsoportba.

A Szép Magyar Beszéd kategóriában mindenki egy 30-35 soros szöveget hozott magával, melyet az értő olvasás szabályait alkalmazva olvasott fel minden résztvevőnek, majd egy 15 perces felkészülés után a zsűri által kijelölt, Sánta Ferenc Petőfiről – fiataloknak című írását kellett ugyancsak felolvasniuk a teremben ülők előtt.

A Versben Bujdosó kategóriában a szóbeli szintén két részből állt: egyrészt egy XIX-XX. századi költő szabadon választott versét szavalták el, továbbá a bírálóbizottság számukra is kijelölt egy-egy Weöres Sándor-verset, amelyet 15 perces felkészülés után kellett felolvasniuk.

A verseny nehézségei – a tipikus hibák

A mozgalmas délelőttöt a verseny szakmai kiértékelője követte. Itt versenyformánként elhangzottak a leggyakrabban előforduló hibák, felmerültek azon problémák, amelyek nehézséget okoztak a résztvevőknek az írásbeli és a szóbeli fordulókon egyaránt. A bírálóbizottságok tagjai, valamint a feladatlapok készítői és javítói építő javaslatokat tettek arra nézve, hogy a diákok hogyan tudnák kijavítani a gyakori hibákat.
Ugyanakkor az is elhangzott, hogy az előző évek tapasztalataihoz képest bár kevesebb diák vett részt a versenyen, de az előadott, illetve felolvasott szövegek és versek színvonalasak voltak, a versenyzők pedig igyekezték elkerülni az előző években kiemelt tipikus hibákat.

A délután fennmaradó részében a versenyzők a felkészítő tanáraikkal és a meghívottakkal együtt a Kolozsvári Magyar Operába látogathattak el, ahol a Valahol Európában című musicalt nézhették meg Béres László rendezésében, a kolozsvári opera tagjai, a vendégként fellépő színészek, illetve az előadásba beválogatott tehetséges Kolozs megyei gyerekek előadásában.

Továbbjutók

A vasárnapi program az eredményhirdetés, illetve záróünnepség volt. Itt többek közt Egyed Emese, az Aranka Társaság elnöke, Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, Benkes Zsuzsa címzetes főiskolai tanár, Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke, illetve Vörös Alpár igazgató tartott záróbeszédet, ezt követte a díjkiosztás. Végül a Szózat közös eléneklésével zárult a XIX. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny.

Ecsedy-Baumann Brigitta, Török Karola

Leave a Reply