Közösség és nyelv

XX. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Parlament

2012. november 02. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

A Baár-Madas Református Gimnázium, november 17-én, immár huszadik alkalommal adott otthont az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Parlamentnek.

Az ifjúsági parlament fő célja, hogy az ifjúsági tagozat beszámoljon munkájáról, meghatározza jövő évi teendőit és teret adjon a fiataloknak, hogy a tevékenységekkel kapcsolatosan hozzászóljanak, megismerjék egymás munkáját.

Hagyományosan egy kis énekléssel kezdődött az összejövetel, majd Juhász Judit köszöntötte a résztvevőket. Konrád Antal művész úr kifejtette, hogy anyanyelvünk milyen mély, ősi logika szerint épül föl, továbbá felhívta mindnyájunk figyelmét a gazdag, szép és választékos beszédre, hiszen míg a madár tolláról, az ember a beszédéről ismerszik meg. Az Anyanyelvápolók Szövetsége legjelentékenyebben, legélénkebben működő része az ifjúsági tagozat – hangsúlyozta Matula Ági néni. Ezért fontos a fennmaradás, illetve az utánpótlás.
Orosz Tamás a szövetség helyzetéről és a közelgő tisztújító közgyűlésről számolt be, míg Vadász Gusztávné tanárnő a Szóról-szóval feladványok beküldésének folytonosságát emelte ki.

A parlament egyik fő programpontja az új vezetőségi tagok választása. Az ifjúsági vezetőség jelöltjeit a parlament beválasztotta, így 5 fiatallal bővült a vezetőség: Balogh Ramónával, a Szegedi Tudományegyetem hallgatójával; Gillich Katalinnal, a Baár-Madas Református Gimnázium 10. osztályos tanulójával; Kerekes Zsolttal, a Nyelvőrző egykori rendszeres játékosával; Nyerges Evelinnel, aki az utóbbi évek táborainak rendszeres résztvevője és Ponyokai Judittal, aki évek óta a kisújszállási Szép magyar beszéd versenyek moderátora.

A hozzászólók közül Muszka Ágnestől a hallgatóság megtudhatta, hogyan működik az anyanyelvápolás az interneten, Brézai Zoltán a jövő évi anyanyelvi táborról beszélt, és többek között bemutatkozott a csíkszeredai csoport.

Az új vezetőségi tagok választása mellett az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Parlament egyik fontos programpontja a határozathozatal. Az eddig 31 pontból álló határozatot a parlament módosította, és 12 pontba gyűjtötte össze azokat a feladatokat, amiket ellát majd a következő évben. Így került bele például, hogy az ifjúsági tagozat ezentúl tematikus éveket szervez, s e köré építi programjait.

Kerekes tanár úr zárszavában kérte, hogy a szövetségen belül maradjon meg a szeretet, a bátorság és az összetartozás-tudat.

Ficzere Kitti

Leave a Reply