Közösség és nyelv

XXII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor 2. nap – vasárnap „percről percre”

2014. augusztus 10. november 18th, 2020 Egy hozzászólás

Ma is folytatjuk „percről percre” közvetítésünket a XXII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Táborból. A mai napon a táborozók az egész napot A Magyar Nyelv Múzeumában töltik. A délelőtt folyamán hasznos előadásokat hallgatnak, délután pedig a múzeum kiállításait ismerhetik meg egyénileg és nagyon izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozások révén.

9:20
Első előadónk Wacha Imre tanár úr, a televíziós és rádiós szakma legnagyobb beszédtanára. Számunkra igazán különleges, hiszen mind a 22 táborban járt mint előadó. A mai napon a szövegről és a szöveg mögötti tartalomról hallhatunk tőle. Az előadás kezdetekor József Attila Rejtelmek c. versét énekeltette el a társasággal, majd a vers elemzésébe kezdett.

9:38
Elsőként Cs. Szabó László egyik szövegének hátterébe nézünk be. Wacha tanár úr pontról pontra elmeséli a mondatok mögötti  fontos tartalmat, amellyel még izgalmasabb lesz a szöveg, valamint Cs. Szabó László életébe is betekintést nyerhetünk. De természetesen kitér a szöveg megfogalmazására és ritmusára is.

9:47
„Ezt mind látni fogod, mondtam magamnak eltökélten, s hordd haza a zsákmányod.”  írja Cs. Szabó László. Tanár úr megemlíti, hogy mennyire mai érvényű a mondat, hiszen a fiatalok ma is külföldre mennek. Mi pedig féltjük őket, pedig engedni kellene, hadd menjenek, tapasztaljanak, tanuljanak, csak hozzák haza a tudást, amit ott szereznek.

10:01
Előkerül M.S. Mester Vizitáció c. képe, amelyről – a szöveggel párhuzamba állítva -, szintén elmondhatjuk a mögöttes tartalmakat. Mária és Erzsébet ruhája, a kép háttere mind-mind egy apró törénetet mesél el.

M.S.Mester – http://muvtor.btk.ppke.hu/etalon2/2570.jpg: „Maria erzsebetnel”. Engedély: GFDL, forrás: Wikimedia Commons

10:11
Több szöveg van még hátra, amelyekből alig tudunk választani, hogy mit nézzünk még meg a maradék időben. Akár egész nap beszélgethetnénk róluk, hiszen mindegyik egy külön élethelyzetet mesél el, fontos üzenetet hordoz. Mint pl. Korzenszky Richárd Vallomás c. írása, amely a tábor megnyitóján is elhangzott.

11:05
Az előadássorozatot Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója folytatja. Előadásának címe: A nyelvről és a nyelvmúzeumról. A délután során bejárjuk majd a teljes múzeumot, de előtt megismerhetjük történetét, alapításának hátterét és működését.

11:14
1994. március 19-én Sátoraljaújhelyen a Kazinczy Ferenc Társaság közgyűlésén Pásztor Emil tanár úr javasolta A Magyar Nyelv Múzeuma létrehozását, majd 2001. szeptember 21-én rakták le az alapkövet és 2008. április 23-án nyitotta meg kapuit.

11:18
„szent hely, szent az öreg miatt, kinek ott van háza és sírhalma. Kötelessége volna minden magyarnak életében legalább egyszer oda zarándokolnia, mint a mohamedánnak Mekkába…” – írja Petőfi Sándor Széphalomról.

szephalom-kazinczy-birtok

11:23
„Kazinczy sok ebédmeghívást kapott Újhelyben, hiszen közismert ember volt, de általában nem ment el ebédelni, mert akkor kiesett volna a munkából.” – hallhatjuk Nyiri Pétertől, majd részleteket olvashatunk Petőfi Sándor Széphalmon c. verséből.

11:39
A Magyar Nyelv Múzeuma nem csupán egy múzeum, hanem egy közösségi tér. Ennek jó példája, hogy itt van ez az anyanyelvi tábor is. A múzeum szó szerint a múzsák kertje, a művészetek találkozóhelye. Éppen ezért lehnek itt különböző előadások, hangversenyek, gyermek foglalkozások és sok más kulturális esemény.

11:49
„Mi úgy tartjuk itt a múzeumban, hogy minden embernek van egy nyelvtarisznyája, amellyel születik, de ez folyamatosan bővíthető.„

11:57
Játszunk is egy kicsit Nyiri Péterrel. Íme egy titkosírás. Ki tudja megfejteni? A táborozók sokat törték rajta a fejüket, úgyhogy segítünk kicsit, egy Németh László idézetről van szó. Várjuk a hozzászólásban a megfejtést. :)

12:17
„Mi a különbség a vagyok és a vok között? Csak egy kis agy!”

Mzper X.png
Romhányi József, Nepp JózsefÜzenet a jövőből – A távszerviz, 1. évad 1. rész: „Mzper X”. Forrás: Wikipédia

13:45
Az ebéd után a szállás előtt közös dinnyeevést szerveztünk. Mindenkinek nagyon jól esett a hűs dinnye és reméljük, hogy a le nem nyelt magokból megalapozhattuk a jövő évi széphalmi dinnyetermést.

14:30
Itt az ideje ténylegesen bejárni a múzeumot. Az anyanyelvi tábor résztvevőit három csapatra osztottuk, hogy megnézzék a kiállításokat. Egy csapat a Titkok titka, egy másik a galérián lévő nyelvújításról szóló és az alatta található beszűdművelő mozgalmat bemutató, majd a harmadik csapat pedig a Nyelvlesen kiállítást járta végig. A Nyelvlesen inkább egy szerepjáték, amelyben Kazinczy Eugénia, Wesselényi Miklós és Kőrösi Csoma Sándor bőrébe bújva segíthetünk Kazinczy Ferencnek megkeresni egy fontos iratot, amely eltűnt az 1819-es tűzvészben.

17:14
A kiállítások után a Kazinczy Emlékcsarnok és a sírkert voltak a következő állomások. A táborozók érdeklődve hallgatták a Kazinczy család történetét és nézték végig a Mauzóleumban lévő tárlatot.

20:15
C 19 először, de 20-at mondott a B! Folyik az anyanyelvi licitjáték Kerekes Barnabás tanár úr vezetésével. A táborozók folyamatosan licitálnak a könnyebb és nehezebb kérdésekért, a zsetonok pedig fogynak. A jelenlegi állás szerint a B és a C csapat holtversenyben vezet, de kevés ponttal van csak mögöttük az A csapat. Hajrá! Hajrá!

20:31
Nagyon szoros volt a küzdelem! Csak úgy röpködtek a zsetonok! Gratulálunk a C csapatnak!
Ezzel együtt a mai program is véget ért, úgyhogy befejezzük az élő közvetítést is. Holnap kirándulnak a táborozók, igyekszünk onnan is közvetíteni. :)

 

Leave a Reply