Közösség és nyelv

XXII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor 4. nap – kedd „percről percre”

2014. augusztus 12. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás
XXII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

A tegnapi kirándulás után ismét A Magyar Nyelv Múzeumában töljük a napot az anyanyelvi tábor lakóival. Filmvetítés, Jászai Mari-díjas színművésznő, református lelkész és akadályverseny várja a táborozókat. És természetesen folytatjuk ma is az élő közvetítést a táborból, úgyhogy érdemes követni bennünket.

8:30
Megkezdődött a tábor mai programja. A táborozók A lámpás c. filmet nézik meg, amely Gárdonyi Géza kisregényéből készült. A filmben – Ida szerepében – Császár Angela Jászai Mari- és Kazinczy-díjas színművésznő is szerepel, akivel a film után beszélgetünk.

10:10
A filmvetítés után a táborozókat Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere is köszönti és kicsit mesél a városról és annak történelméről.

10:30
Megérkezett Császár Angela színművésznő, akivel A lámpás című filmről és a színészi mesterségről beszélgetünk. Szokásos módon eltekintünk a hivatalos előadástól és a táborozók folyamatosan kérdezhetik a művésznőt, hogy egy kellemes beszélgetés alakuljon ki.
A művésznő szorosan kapcsolódik az anyanyelvi mozgalomhoz, hiszen 2013-ban a Kazinczy-díj Alapítvány neki ítélte a példamutató szép magyar beszédért járó Kazinczy-díjat, illetve a Kazinczy-gálákon is többször fellépett már.

11:17
„Olyanokat mondtak, hogy kifütyülnek majd a színpadon, mert egyszer lepontoztam Korda Györgyöt a táncdalfesztiválon.”

11:49
A táborozók csak úgy bombáztát kérdésekkel a művésznőt, aki készségesen mindenkinek külön válaszolt és egy nagyon jó hangulatú beszélgetést alakult ki
„Örülök a csillogó szemeknek, maradjatok mindig ilyenek!”

12:00
Talán meglepő, hogy Berkesi Gábor református lelkész a következő előadónk. De ő mégis különleges számunkra, hiszen többször volt már velünk a zsoboki anyanyelvi táborban teljes heteket, és tartott több előadást zenéről, emberségről. Most hivatalosan a zenei anyanyelvről fog beszélni, de már most biztosak vagyunk benne, hogy helyet kapnak az emberi értékek is.

12:17
„Mi az, hogy magyar zenei anyanyelv? Az, ami a miénk. Amit ha mi elfelejtünk, nem fog más énekelni. Erkel Ferenc Bánk bánja, a Hunyadi László, mert rólunk szól!”

12:19
„Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus – a legmagyarabb zenemű!”

12:40
„Nem vagyok fafejű! A zene nem állt le Bach-nál. Új zenék íródnak és íródjanak is.” – vallja Berkesi Gábor, de ha tehetjük, hallgasunk olyan zenét, ami értéket képvisel.

14:15
A tábor következő programpontja az akadályverseny. A csapatok már el is indultak a Kazinczy Emlékkertbe, hogy végigjárják a kijelölt állomásokat. Innen nem tudunk közvetlenül tudósítani, de addig is ajánljuk mindenki figyelmébe korábbi helyesírási kvízeinket.

20:00
A táborozók a vacsora előtt egy válogatott futballcsapatot alkottak, majd olyan lelkes focizásba kezdtek, hogy a vacsora után is hagyni kellett időt a mérkőzés befejezésére. Ezért az esti programot is elcsúsztattuk egy órával. Az Anyanyelvápolók Szövetsége archívumából szemezgettünk hang- és videófelvételek segítségével. Látogatóinknak ajánljuk szövetségünk videócsatornáját, ahol a lejátszott videóanyagok nagyrésze megtalálható.

Leave a Reply