Közösség és nyelv

XXIII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 12., szerda

2015. augusztus 12. augusztus 14th, 2015 Nincs hozzászólás

A tegnap estét Széphalomban az Anyanyelvápolók Szövetsége archívumában található videók megtekintésével zártuk. Ma délelőtt három előadást hallgathatnak meg a táborozók olyan jeles nyelvészektől, főiskolai tanároktól mint Gerstner Károly, H. Tóth Tibor és nem utolsó sorban Wacha Imre tanár úr. Délután az akadályversenyé lesz a főszerep.

8:27 Gerstner Károly egyetemi docens a tavalyi anyanyelvi táborban sikeres előadást tartott a napok, hónapok neveiről. Idén arra a kérdésre keresi a választ előadásában, hogy hány szó van a magyar nyelvben. Hogy számoljuk meg a szavainkat? „A jelentéseket kellene számba venni, de ez teljességgel lehetetlen.”

8:39 Szily Kálmán összeállított egy címszójegyzéket, ami már 122 067 szót tartalmazott. Az addig megjelent szótárak alapján építette fel a címszójegyzéket.

8:43 Mit tekinthetünk szótári szónak? A tulajdonnevek például nem szoktak benne lenni a köznévi szótárakban.

10:25 Jelenleg H. Tóth Tibor egyetemi docens tart előadást a táborozóknak. Fő témája: stílus, norma és helyesség. Lesz szó a stílus és helyesség összefüggéséről, az adekvátság és a helyesség kapcsolatáról és arról, hogy a nyelvművelés véleményez, értékítéletet alkot vagy ítélkezik.

A mai nap második előadója H. Tóth Tibor. #anyanyelvapolo #anyanyelvitabor

A photo posted by Anyanyelvápolók Szövetsége (@anyanyelvapolo) on

10:30 Véleménye szerint nem mindegy, hogy a nyelven hogyan szólalunk meg. A megértés múlik azon, hogy hogyan fogalmazunk, sőt a nyelvhasználat is viselkedés.

10:42 H. Tóth Tibor Péchy Blanka Beszélni nehéz! mozgalmára utal előadásában, hiszen mindennapi szituációkban nagyon sokszor előfordulhat, hogy kétségeink támadnak azzal kapcsolatban, hogy biztosan azt és úgy mondtuk-e, ahogy szerettük volna. A közérthető megszólalás igényével nap mint nap szembesülünk.

11:54 Wacha Imre a következő előadónk. Tanár úr évek óta ad elő a táborban, idén arról fejti ki gondolatait, hogy mi a kapcsolat a bábeli nyelvzavar és pünkösd között, hogyan is állunk a beszéddel, a szólásszabadsággal.

12:00 Bábel egységesített hatalmat és nyelvet akar építeni. Ezzel szemben pünkösdnél jelen van, hogy sokféle nyelven értjük egymást, mert az addig félő tanítványok elkezdenek szabadon beszélni. Megjelenik az egységes gondolattal szemben, hogy szabadon beszéljenek félelem nélkül, vagyis belép a szólásszabadság.

Wacha Imre tanár úr, táborunk állandó előadója, mindig hasznos tudnivalókkal látja el a táborozókat. #anyanyelvitabor #anyanyelvapolo

A photo posted by Anyanyelvápolók Szövetsége (@anyanyelvapolo) on

19:53 Véget ért az akadályverseny, ami egész délután zajlott A Magyar Nyelv Múzeuma kertjében. A hat csapat kreatív csapatindulókkal színesítette a délutánt, a különböző állomásokon pedig játékos feladatok várták őket. Az este a filmnézésé. Hamarosan A tanú c. filmet nézzük meg szabadtéren, a múzeum előtt.

Leave a Reply