Közösség és nyelv

XXIV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 10., szerda „percről percre”

2016. augusztus 10. augusztus 19th, 2016 Nincs hozzászólás

Kedd este egy hangulatos éjszakai kalanddal zárult a nap, amely során a táborozók találkozhattak élőben Kazinczy Ferenccel és Török Sophie-val, lányukkal Eugéniával és egy kocsmárosnéval is. Ráadásként, még Kazinczy szellemét is meg kellett keresniük a kertben. Ma délelőtt ismét előadások lesznek, délután pedig egy akadályversenyen vesznek majd részt.

9:20 Első előadónk Gerstner Károly, aki a szótártörténetről tart előadást. A szójegyzékeket fogalomkörök szerint csoportosították, a latin listákhoz idővel hozzáíródtak egy adott nép nemzeti nyelvének szavai is, ezek magyarázták a latin szót a magyar, cseh anyanyelvű tanulónak. Kezdett kialakulni egy szótárféleség, ezek a lapok a glosszáriumok.

9:24 A legrégebbiek az oxfordi glosszák: összesen 11 glosszát lehet azonosítani magyar szónak, és ebből 9-et jól lehet értelmezni, mint például sás, cethare – citera, kier – kér.

9:38 Pesti Gábor hatnyelvű szótárából mutat épp képeket Gerstner Károly a táborozóknak.

10:01 A XIX. században a Magyar Tudós Társaság is kezdett részt venni a szótárírásban, a Magyar Tudományos Akadémia megalapításakor már kitűzött cél volt, hogy legyen egy nagyszótár. Német-magyar szótárakat adott ki Ballagi Mór, számos kiadásban.

10:05 Az egynyelvű szótárak is fontosak, amelyek tudományos célt szolgálnak. A XVIII. században már hoztak létre, de a magyar szótárak etéren le voltak maradva.

11:27 „Nehogy azt higgyük, hogy az újkeletű dolog, hogy az embereket a tulajdonságaik alapján csoportosítani szokták” – mondja Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója, aki a tulajdonságokról beszél a táborozóknak, kezében a Tulajdonságszótárral.

11:31 Nincs tisztán pozitív és negatív tulajdonság, mindegyiknek megvan az előnye. Minden tulajdonságnak van pozitív és negatív vonása.

11:42 Részleteket láthatunk a Tulajdonságszótárból: hogyan épül fel egy-egy szócikk, milyen tipográfiai elemeket kell használni. A Tulajdonságszótárban benne vannak az ellentétek, szinonimák is.

11:45 Vannak tulajdonságok, amiket elsősorban férfiakra vagy nőkre lehet használni. Férfiakra: jóképű, sármos, papucs. Nőkre: dekoratív.

11:53 A szótár készítésének menetéről hallhatunk Kiss Gábortól: az első lépés a szógyűjtés szótárakból, lexikonokból, folyóiratokból, majd a tulajdonságok meghatározásának pontosítása, szinonimák és ellentétek gyűjtése, a szótár egészének szerkesztése, a fogalomköri mutató készítése, végül a tördelés, nyomtatás, értékesítés.

19:30 Véget ért az akadályverseny a Kazinczy-emlékkertben. Este az Életrevalók című filmet nézik meg a táborozók, mivel a főszereplő magyar hangja Dunai Tamás, aki szombaton érkezik majd a táborba.

Leave a Reply