Közösség és nyelv

XXIV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 12., péntek „percről percre”

Folytatjuk percről percre sorozatunkat. Csütörtökön egész nap kirándult a tábor: megnéztük a szerencsi képeslap-kiállítást, voltunk Monokon, Kossuth Lajos szülővárosában, láttuk a vizsolyi bibliát és a gönci református templomot és múzeumot is. Ma ismét előadásokkal folytatjuk a programot.

Csütörtöki kiránduló napunk első állomása Monok, azon belül is Kossuth szülőháza #szephalom2016 #anyanyelvitabor #anyanyelvapolo

A photo posted by Anyanyelvápolók Szövetsége (@anyanyelvapolo) on

9:35 Kerekes Barnabás tanár úr, a tábor vezetője tart előadást most a fiataloknak emberi értékekről, erkölcsről, kapcsolatokról.

10:02 Szó van épp a barátságról, a bizalmas információkról: tanár úr elsősorban a magatartás- és érintkezéskultúra témakörét járja körül. „Az ember nem úszhatja meg, hogy kapcsolatokban él.”

10:09 Az egyes ember szabadsága addig tart, amíg a másik ember szabadságát nem korlátozza.

11:02 Megérkezett Balczó András. Arra kérte a táborozókat, hogy a bevezető kis monológja után kérdezzék őt bátran. „Én és a magyar nyelv hol tudtunk találkozni, mikor tudtam valamit tenni a magyar nyelv érdekében?” – veti fel a kérdést Balczó András. Elmesélte, hogy Kijevben járt tavaly előadást tartani, ahol arról beszélt többek között, hogy azoknak, akik magyar nyelven gondolkodnak, más a kreativitásuk. Az előadás után az egyik tanár odament hozzá és megölelte, s ennek a mélyét kutatta sokáig, hogy mi ennek az oka, mire rájött: „Nem engem akart megölelni, hanem azt, aki által én mondtam néhány mondatot. Ez az én hozzájárulásom a magyar nyelvhez.”

 11:13 „Mai napig azt érzem, hogy az a feladatom, hogy menjek el emberekhez beszélni, hogy hogyan lehet megtalálni azokat a dolgokat, amik a teljesség utáni vágyódást kielégíti.” Fontos számára, hogy saját példájával támassza alá mondandóját, van egyértelmű, világos tapasztalata, amit szeretne elmondani az embereknek.

Balczó András, olimpiai bajnok öttusázó a tábor mai vendége. #szephalom2016 #anyanyelvapolo #anyanyelvitabor

A photo posted by Anyanyelvápolók Szövetsége (@anyanyelvapolo) on

11:18 Gyerekkorában egy héten egy úszóedzsésre volt lehetősége, a második osztályban gimnáziumban 1500 métert kellett futnia, ahol második lett. Kapott a tanárától egy edzéstervet és egy kis szorgalommal ezt végre is hajotta. Elkezdett lovagolni is, így három sportág már volt az életében. Azt tanácsolták neki, hogy inkább egyet válasszon ki, de ő nem akart lemondani egyik sportágról sem. „Vedd mellé még a vívást és a pisztolylövést és öttusázó leszel.” 15 éves korában határozta el, hogy ő öttusázó olimpiai bajnok szeretne lenni, és amikor megfogalmazódott benne ez a gondolat, másképp már nem is tudott létezni.

11:42 A vágyva vágyott állapot olyan, amire nincs kifejezés. Balczó András épp arról beszél, hogy a zene milyen sokat tud adni neki. „Talán a zenén keresztül többet lehet elmondani, mint verbális körülmények között.”

14:26 Délután az ifjúsági vezetőség tagjai beszélnek szakmájukról, érdeklődési területükről. Most Dömötör Andrea mesél a nyelvtechnológia rejtelemiről, megismerteti a táborozókkal a helyesiras.mta.hu honlapot, valamint ízelítőt ad abból is, hogy hogyan működik a Google Fordító.

Dömötör Andrea vezetőségi tagunk a nyelvtechnológiáról mesél a táborozóknak. #szephalom2016 #anyanyelvapolo #anyanyelvitabor

A photo posted by Anyanyelvápolók Szövetsége (@anyanyelvapolo) on

14:37 Brézai Zoltán Anyanyelvápolás határok nélkül címmel tart előadást az Anyanyelvi játékok – Játékos anyanyelv versenyről.

15:03 Dr. Orosz Tamás gyógyszerészi szakmájához közel álló témával ismerteti meg a táborozókat. Olyan híres alkotókról tart előadást, akik a köztudatban nem gyógyszerészként vannak benne: Rippl-Rónai, Klösz György,  Örkény István.

15:21 A következő ifjúsági vezetőségi előadást Terjéki Tamás tartja. Ő a munkájáról, a szoftverfejlesztés agilis módszertanáról beszél a táborozóknak.

15:52 Annak apropóján, hogy javában zajlik a 2016-os olimpia, Ecsedy-Baumann Brigitta most elkalauzol minket az ókori olimpiák történetébe. Az ókori olimpián volt egy szabály: a fegyverletétel, ami azt jelentette, hogy a játékok alatt nem lehetett háború.

19:48 Túl vagyunk egy közös gondolkodáson az ifjúsági tagozat helyzetéről: kis csapatokban ötleteltek a táborozók arról, hogy mit is kéne tennie az ifjúsági tagozatnak, mi a küldetése, milyen eszközökkel lehetne céljainkat megvalósítani. Nagyon sok hasznos gondolat fogalmazódott meg, amire a jövőben építeni tud majd az ifjúsági tagozat. Most hamarosan kezdődik a táncház, ahol Vajda Mátyás és zenekara húzza majd a talpalávalót, Dömötör Andrea pedig táncra oktatja majd a jelenlévőket. Ezzel mára be is fejeztük a percről percre tudósításunkat, holnap pedig folytatjuk és befejezzük tudósításunkat az utolsó tábori napról.

Ma este a népzenéé a főszerep A Magyar Nyelv Múzeumában, az anyanyelvi táborban. #szephalom2016 #anyanyelvapolo #anyanyelvitabor

A photo posted by Anyanyelvápolók Szövetsége (@anyanyelvapolo) on

Leave a Reply