Közösség és nyelv

XXV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 11., péntek „percről percre”

2017. augusztus 11. augusztus 14th, 2017 Nincs hozzászólás

Tegnap Kassára látogattunk, ma újra a múzeumban vagyunk, így Percről percre rovatunk újra jelentkezik. Cs. Nagy Lajos és N. Császi Ildikó után a vezetőségi tagok tartanak előadást, este pedig táncház nyílik a múzeumban. Tartson velünk percről percre!

9:28 Utolsó előtti napjához ért a 25. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor. Tegnap Kassára látogattunk, ahol idegenvezetőnk segítségével barangolhattunk a történelmi belvárosban, meglátogattuk a Szent Erzsébet-dómot, megnéztük II. Rákóczi Ferenc sírját is. Elmentünk a Rodostói házba is, ezt követően mindenki egyénileg fedezhette fel Kassát.

Este ezután Kerekes Barnabás tanár úr izgalmas anyanyelvi licitjátéknak lehettek a részesei a táborozók.

Ma Cs. Nagy Lajos és felesége, N. Császi Ildikó tart előadást, délután pedig az ifjúsági vezetőségi tagok fognak. Este táncház, melyet Dömötör Andrea vezetőségi tagunk szervez, idén másodszorra élőzenével. Kövesse a tábor nyolcadik napját percről percre!

9:41 Mai első előadásunkat Cs. Nagy Lajos tanár úr tarja. A tavalyihoz hasonló módon ismét kaptak egy lapot a táborozók, amin nyelvjárási szavak szerepeltek. Feladatuk nem más, mint a köznyelvi megfelelőket megkeresni ezekhez a szavakhoz.

Tudták, hogy a például a harkálynak vagy az eső szitálásának mennyiféle nyelvjárási alakja fedezhető fel? Érdemes utánanézni!

11:16 N. Császi Ildikó előadását egy kis játékkal kezdtük: a 2003-as legnépszerűbb nevek listáját kaptuk meg Európa-szerte. Feladatunk, hogy a névlistákhoz megtaláljuk az európai országokat. Ebből is látszik, hogy a legtöbb országban különböző hangzással bírnak az egyébként nemzetközileg ismert nevek is. A következőekben pedig a nevek eredetéről, a névadási szokásokról hallhatunk.

11:33 “Éredekes módon a családneveket nem használták a nemesi családok, azok leginkább a jobbágyok körében terjedtek el. Így ha ebben az időben valaki például a Király vagy a Báró családnevet kapta, akkor az is valószínűleg a jobbágyok közötti gúnyolódó megnevezésként szolgált.

14:17 Délutáni első programjaink az ifjúsági vezetőségi tagok rövid előadásaival kezdődnek. Elsőként Brézai Zoltán mesél nekünk “Anyanyelvünk szolgálatában 1994-2017” címmel.

14:40 “Nyelvészetből olimpiát?” A kérdésfeltevés teljesen jogos lehet, amely címmel indította Dömötör Andrea az előadását. A nemzetközi diákolimpiák területeiből leginkább csak természettudományos tárgyak ismertek, azonban a nyelvészet is az olimpia része már 2003 óta. Ezeknek a feladattípusaival ismerkedhetünk most meg.

14:58 Muszka Ágnes előadásának címe: Van-e UX a középiskolában? Természetesen rögtön fel is merül a kérdés, hogy mi az az UX. Ez egy angol rövidítés (user experience), jelentése felhasználói élmény. A következő 20 percben ennek részleteiről hallhatunk.

15:26 Terjéki Tamás előadásával zárjuk az ifjúsági vezetőségi blokkot. Az “Élményalapú tanulás” című előadásában. Tamás egy célt fogalmaz meg, mégpedig a nyelvművelésről alkotott előítéletek megszüntetését, első lépésként kezdve ezzel az online felülettel is.

20:41 Már javában zajlik a táncház a Dömötör Andrea vezetésével, aki moldvai táncokat hozott nekünk. A FolkPakk nevű zenekar jóvoltából élőzenére táncolhatunk.

Leave a Reply