Közösség és nyelv

XXV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 6., vasárnap „percről percre”

2017. augusztus 06. augusztus 7th, 2017 Egy hozzászólás

A szombati éjszakába nyúló éneklés és közös játék után a tábor harmadik napján délelőtt Kováts Dánielt és Schirm Anitát hallgatják meg a táborozók. Délután Nyiri Péter előadása után megismerkedhetnek majd A Magyar Nyelv Múzeuma tárlataival. Ma is percről percre követjük az eseményeket a Magyar Nyelv Múzeumában.

8:45 Elérkezett a tábor harmadik napja, a mai program kezdetéig foglaljuk össze a tegnapi nap történéseit. A tábor szakmai előadásainak sorát Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke nyitotta “Mi a boldogság? Mit jelent boldognak lenni?” című előadásával. Őt Matula Ágnes, a Duna Televízió szerkesztője követte, aki a Nyelvőrző c. műsor világába kalauzolta a táborozókat. Fábiánné dr. Szenczi Ibolya pedig Miloš Forman “Tűz van, babám!” c. filmjéből mutatott részleteket, és elemezte filmesztétikai szempontok alapján. Az ebéd előtt, a délelőtti program zárásaként Fábiánné dr. Szenczi Ibolya és Nyiri Péter megnyitotta a tábor 25. évfordulójára készített kiállítást.

A délutánt Sátoraljaújhelyben töltöttük, Fehér József, a Kazinczy Társaság elnökével. Meglátogattuk az újhelyi református és görögkatolikus templomot, és megismerkedhettünk a város egy-egy történelemben dús részletével is. Este következett a méltán várt Bordi-est, a táborozók Bordi Andrással, a Kossuth Rádió Kazinczy-díjas bemondójával együtt énekeltek, illetve különféle szituációs játékokban vehettek részt. A táborozók hajnalba nyúlóan énekeltek, közben pedig felavattuk az idei tábori tortát is.

Ma a táborozók többek között Kováts Dániel és Schirm Anita előadását hallgathatják meg, délután pedig megismerkedhetnek A Magyar Nyelv Múzeumával. A tegnapi nap történéseit itt olvashatják, de ma is percről percre követjük az eseményeket. Tartsanak velünk!

9:37 A harmadik napot Dr. Kováts Dániel, a Kazinczy Társaság tiszteletbeli elnökének előadása nyitja. Tompa Mihály születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén, így Dani bácsi idei előadásában az ő költészetét mutatja be a táborozóknak.

9:58 Tompa verseit Kováts Dániel előadásának részeként táborozók elevenítik meg.

10:28 Az idei az első tábor a 25 év alatt, amikor Wacha Imre nem tud velünk lenni. Szavak szintjén azonban mégis itt van közöttünk: az 52. Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjén elmondott záróbeszédét Bordi András adja elő.

10:35 “Ti fiatalok az ő utódaik lehettek, mert azzal hogy itt vagytok, hogy ezeken a versenyeken szerepeltek az értelmes gondolkodást és a nép, a nemzet megmaradását szolgáljátok. Mert ha nem tudjátok is tudatosan, de belül érzitek, amit Bessenyei fogalmazott meg: minden nemzet csak a maga nyelvén lehet naggyá idegenen sohasem.” Wacha Imre beszédét itt olvashatják.

11:16 Miért lehet sikeres egy sorozat? Igen, a nyelvészet miatt! Schirm Anita, a Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének adjunktusa népszerű sorozatok segítségével mutatja be, hogy milyen nyelvészeti elemek miatt tudunk a sorozatokhoz kötődni.

11:47 Az előadás második részében kiszabadítjuk a nyelvészetet az elefántcsonttoronyból. A metafora nem csak egy irodalmi eszköz, hanem mindennapi életünk része.

“A metaforák segítségével tudunk olyan dolgokat is kifejezni, amiket amúgy nem tudnánk. Nem csak díszít, hanem a hétköznapokban is nyelvi hiányt pótol.”

Ha kíváncsi, hogy mi történik a táborozókkal a programokon túl is, kövessen bennünket Instagram oldalunkon, ahol Instagram történetünkben az elmúlt 24 óra legjobb pillanatait is megtekintheti! @anyanyelvapolo

 

14:16  Ma délután A Magyar Nyelv Múzeuma lesz a főszerepben. Elsőként Nyiri Pétert, a múzeum vezetőjét hallhatjuk, aki elmeséli a táborozóknak, hogy hol is vannak, és miért pont itt. Szó lesz Széphalomról, Kazinczyról,  a múzeumról és magáról a nyelvművelésről is.

14:42   Az idei év Arany-év, A Magyar Nyelv múzeuma is megemlékezik Arany Jánosról. Októberben például kiállítás is nyílik, ami jövőre is látható lesz. De nekünk nem kell októberig várni, Nyiri Péter előadásának második felében ugyanis az “Aranykor” a téma.

14:42   A táborozók ma délután A Magyar Nyelv Múzeumában barangolhatnak, így például megtekinthetik a Karinthy Frigyes világát bemutató kiállítást is.

Leave a Reply