Közösség és nyelv

XXV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 9., szerda „percről percre”

2017. augusztus 09. augusztus 11th, 2017 Nincs hozzászólás

A tábor ötödik napján Kiss Gábor és Gerstner Károly előadása után a táborozók játszhattak a múzeumban, majd egy esti kalandban vehettek részt. Ma Koltói Ádám és Réthelyi Miklós ad elő, délután pedig megrendezzük az akadályversenyt. Hatodik nap, percről percre.

9:28 Hatodik napjához érkezett az Anyanyelvi Tábor, előtte azonban nézzük, mi történt az ötödiken.

A délelőtti programot Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója nyitotta, előadásában a magyar nyelv eredetét igyekezte felderíteni. Őt Gerstner Károly, az MTA Nyelvtudományi Intézet tudományos munkatársa követte. Előadásában arról beszélt, hogy hogyan épülnek fel a szavak, a szótári szó alakjától egészen a jelekkel és ragokkal ellátott formáig.

A nap hátralevő részét múzeumi játékkal töltöttük, a táborozók részt vehettek a díjnyertes Nyelvlesen interaktív kiállításon, szóháborúztak, majd egy éjjeli múzeumi kalandban lehetett részük.

A szerda hagyományosan akadályverseny-nap, de emellett velünk lesz Koltói Ádám és Réthelyi Miklós is.  A tegnap híreit itt olvashatják, a ma eseményeit pedig folyamatosan követjük.

9:39 A ma reggelt Koltói Ádám nyelvésszel kezdjük, előadásának címe: A szó lelke,a lélek szava. A táborozók a mindennapi életben gyakran előforduló kifejezések valódi tartalmával ismerkedhetnek meg. A beszélő sohasem személytelen, hanem a másik felé sokszor empátiával fordul. Ilyen eset az is, amikor egy bocsánatkérésre azt feleljük: “nem történt semmi”. Persze mindannyian tudjuk, hogy ez nem így van,de ennek a lényege, hogy a bocsánatot kérő ne érezze magát kellemetlen helyzetben.

10:05 Minden nyelvi kifejezés helyes a megfelelő környezetben. “Az alkalomhoz öltözködöm nyelvileg is”

11:16  Réthelyi Miklós volt nemzeti erőforrás miniszterrel való beszélgetéssel folytatódik a napunk, a táborozók szabadon kérdezhetnek tőle a régmúlt eseményeiről, azokról a történésekről, amit a közönség sorai között ülők számára személyes történelemként nem megragadható.

15:20 Jelenleg is zajlik az akadályverseny a Kazinczy-kertben és környékén. A táborozók csapatokba állva oldanak meg különleges szellemi és fizikai feladatokat, játékokat. Nyerjen a legjobb csapat!

19:51 A nap zárásaként a táborozók most az Oscar-díj nyertes Cinema Paradiso c. filmet nézik meg. Holnap Kassára látogatunk, Percről percre rovatunk legközelebb pénteken jelentkezik.

Leave a Reply