Közösség és nyelv

Zajlik a Lőrincze Lajos emlékév: Lőrincze-iskolák IX. találkozója

2015. október 26. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

2015-ben ünnepeljük a Lőrincze Lajos emlékévet. Ennek keretén belül novemberben több program is lesz majd: emlékkonferencia és megemlékezés Lőrincze Lajos sírjánál. Az országban jelenleg három iskola is viseli nevét, és hagyománnyá vált, hogy ezeknek az iskoláknak a tanárai és diákjai találkoznak. Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a Lőrincze Lajosról elnevezett iskolák találkozóját, amiről a hegyeshalmi iskola igazgatója és magyartanára számolt be nekünk.

A 90-es évektől tartó hagyomány

Szeptember utolsó hétvégéjén rendeztük meg Hegyeshalomban a Lőrincze-iskolák 9. találkozóját.

A hegyeshalmi iskola 1994 májusában, a szentgáli 1994 novemberében, a mikóházi 1995 szeptemberében választotta névadójául Lőrincze Lajos nyelvészprofesszor nevét.

Az akkori intézményvezetők: Novák Jánosné (Mikóháza), Szőcs Tibor (Hegyeshalom) és Garai György (Szentgál) az anyanyelvápolás, a Lőrincze Lajos-szellemiség lelkes támogatói megállapodtak abban, hogy kétévenként, egymást váltva megrendezik a Lőrincze-iskolák találkozóját.

Egymás megismerése játékon keresztül

Hegyeshalomban szeptember 24-én délután nagy örömmel üdvözölték egymást a Lőrincze-iskolák intézményvezetői, valamint az iskoláikat képviselő diákok. Ezt követően fesztiváli programok keretében – kutyabemutató, darts, íjászat, gyöngyfűzés, sorversenyek – szórakozhattak és ismerkedhettek egymással közelebbről kollégák és tanulók.
A vendégül látott gyerekeknek a találkozó idejére hegyeshalmi diákok és családjaik biztosítottak kényelmes, átmeneti otthont.

Pénteken zajlott a találkozó hivatalos és ünnepélyes eseménysorozata, amely az iskolák bemutatkozásával kezdődött. Megismerhettük Szentgál, Mikóháza, Hegyeshalom nevezetességeit, az iskolák nevelési-oktatási céljait, a tanórákon kívüli lehetőségeket.

A délelőtti rendezvények kiemelkedő programja volt az iskolai ünnepség, ahol a hegyeshalmi diákok szereplését Kerekes Barnabás tanár úr előadása követte. Az életre szóló gondolatok felkeltették a tanulók figyelmét, érdeklődését. Az ünnepségek jelen lévő vendégek, pedagógusokat pedig elismerően, egyetértőn hallgatták volna még hosszú ideig a kiváló előadót. Természetesen a névadó születésének 100. évfordulója, a Lőrincze-emlékév programjai is említésre kerültek az ünnepélyes együttlét alkalmával, melyet a Lőrincze-iskolák közös koszorúzása követett.

A péntek délelőtt záróprogramjaként anyanyelvi vetélkedőt rendeztünk négy fős, vegyes csoportokban. Ennek lebonyolítója Kerekes Barnabás tanár volt, aki 120 kérdéssel lepte meg a versenyzőket. A rendkívül színes anyanyelvi feladványokból tanulhattak a versenyző csapatok és az érdeklődő közönség egyaránt. Egyben megtapasztalhatták és megcsodálhatták a magyar nyelv szépségét, játékosságát.

A vetélkedőt követően, a hagyományoknak megfelelően az iskolák a találkozóra utaló, illetve erre az alkalomra készített ajándékokkal lepték meg egymást.

Ebéd után a mosomagyaróvári Futura Természettudományi Interaktív Központban tettek kirándulást a küldöttek, ahol különféle látványos kísérletek keltették fel érdeklődésüket.

Este a hegyeshalmi múlt hangulatába kóstolhattak bele a Lőrincze-iskolások. Sváb táncházban rophatták, melyhez kiváló hangulatot biztosítottak a tangóharmonikás kollégák.

Az értékteremtő, közösségerősítő, szórakoztató programok után a viszontlátás reményében köszöntek el egymástól az iskolák képviselői. Legközelebb 2015. november 24-én a Farkasréti temetőben találkoznak Lőrincze Lajos sírjánál, majd Szengtálon a Lőrincze-emlékünnepen.

Nusserné Bedő Gyöngyi, igazgató
Bognár Mária, magyartanár

Leave a Reply