Ismeret és nyelvKözösség és nyelv

Zsobok 15

2023. július 24. október 16th, 2023 Egy hozzászólás

2023. július 9-15. között 15. alkalommal rendezték meg az Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábort Zsobokon, egy hagyományait híven őrző kalotaszegi falucskában. A huszonkét táborozónak és a tizennégy fős szervezőcsapatnak a Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-központ adott otthont erre a hétre, a szervezés és a lebonyolítás a Georgius Aranka Társaság ifjúsági vezetőségének munkáját dicséri.

A résztvevők számára igen színes programpaletta kínálkozott. Délelőttönként szakmai előadások sorozata pallérozta a műveltségüket: Schirm Anita, Ránki Sára, Széman Emese Rózsa, Molnár-Bodrogi Enikő a nyelv határait feszegették, Matula Ágnes és Sediánszky Nóra távlatokat nyitottak az irodalom számára a médiában.

Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke és Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel az anyanyelvnek a jellem formálódásában játszott szerepét vizsgálták. Erdei Blanka és Farkas Annamária foglalkozása a táborozók önismeretét mélyítette, Tamás Lehel és Tamás Csilla vezetésével pedig egy Oxford-típusú vitával fejleszthették érvelési készségeiket.

A délutánokat interaktív programok gazdagították. A résztvevők megismerkedtek Zsobok népi értékeivel Gál Potyó István helybéli fafaragómester és felesége személyes élettapasztalatán keresztül, az alkotás örömét pedig egy nemezelő kézműves foglalkozáson maguk is megtapasztalhatták.

A táborozók ellátogattak Erdély egyik legnagyobb, az évszázadok viharaiban megtépázott főúri kastélyába, a bonchidai Bánffy-kastélyba. Megtekintették a Válaszúton kiállított Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményt, az erdélyi népi kultúra egyik felbecsülhetetlen értéktárát.

Talpraesettségüket, leleményességüket kis csapatokba szerveződve a faluban rendezett akadályverseny ügyességi próbáin mérték össze, és egyéni képességeiket is megmutatták a tábor programját lezáró Ki mit tud? keretein belül.

Az esti foglalkozások többnyire a tábor szakmai vezetőjének, Kerekes Barnabás tanár úrnak a vezetésével zajlottak, aki népszerű anyanyelvi játékait ide is elhozta. A hangulatot fokozta a tábor szervezőiből verbuválódott „Zsobok band” zenés-dalos estje és a táncház is, amelyen az idén a reneszánsz kor táncaival ismerkedtek meg a résztvevők.

„Mert voltaképpen út a szó…” – választották a szervezők a hét mottójául. Az anyanyelv nem pusztán közlési forma, de kapcsolat ember és ember, magyar és magyar között. Mind a táborozók, mind a szervezőcsapat tagjai magukkal vittek egy darabot a zsoboki tábor szellemiségéből, melyet szűkebb környezetükben képviselnek tovább. 

A hét eseményeiről készült bővebb tudósítás a Georgius Aranka Társaság honlapján lesz olvasható.

Képek: Reiser György Lukács

Egy hozzászólás

  • Bacskó Józsefné szerint:

    Igazi társas együttlét, közös akarat vezethette a tábort, gratulálok a résztvevőknek és a szervezőknek, szinte együtt éreztem magam veletek. Üdvözlettel egy régi résztvevő: Bacskóné Marika néni.

Leave a Reply