Közösség és nyelv

Az ifjúsági tagozat Tahiban tartotta tavaszi tanácskozását

Kitört a nyár, itt az érettségi, a végzős diákok már a szóbeli fordulókra készülnek. A morcos hónapok bezártsága, a sólében ázott bakancsok és a vastag ruhák után az ember egy helyre kívánkozik ilyenkor: ki a szabadba, a napsütésre! A naptárunkat lapozgatva évek óta mindig ebben az időszakban találjuk az ifjúsági tagozat kétnapos tanácskozását, amelyet a járvány miatti kényszerű kihagyás után idén ismét a hagyományoknak megfelelően rendeztünk meg.

A szövetség egynapos találkozóin – mint az ifjúsági parlament vagy a közgyűlés – mindig van lehetőség egy kis beszélgetésre, azonban a rendezvény végével az ország különböző tájairól érkező résztvevők rendszerint sietnek a buszhoz, vonathoz, így hosszabb eszmecserékre ilyenkor többnyire nincsen mód.

A tavaszi kétnapos tanácskozást évekkel ezelőtt éppen azért hoztuk létre, hogy az ország különböző részein tevékenykedő nyelvművelő köröknek – a szövetség úgynevezett „helyi csoportjainak” – középiskolás tagjai számára olyan alkalmat biztosítsunk a találkozásra, ismerkedésre, ahol nem kell sehova sem rohanni, így van lehetőség hosszabb beszélgetésekre, egymás közösségeinek alaposabb megismerésére.

A korábban Gárdony–Agárdon, az utóbbi években pedig többnyire Tahiban tartott eseményre az elmúlt hétvégén kerítettünk sort a már jól ismert Sion Hegye Református Konferencia-központban. Május 14-én, szombat délelőtt az ország különböző tájairól érkező résztvevők Budapesten gyülekeztek, ahonnan menetrend szerinti busszal utaztak el Tahiba, a tanácskozás színhelyére.

A program rövid bemutatkozással kezdődött, majd egy baráti beszélgetés következett meghívott vendégünkkel, Matula Ágnes Arany Kazinczy-díjas televíziós szerkesztővel. Szerkesztő asszony aktív éveiben számos kulturális és nyelvművelő műsort készített a Duna Televízióban, melyek közül legismertebb – és számunkra a legkedvesebb – a Nyelvőrző volt. A beszélgetést Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke vezette.

Szerkesztő asszony – Ági néni – elmesélte, hogy a családi háttere, gyermekkorában szerzett kulturális élményei hogyan terelték apránként a rádiózás, később a televíziózás felé. Megtudtuk azt is, televíziós szerkesztőként hogyan került kapcsolatba a nyelvművelő mozgalmakkal, amelyeknek azután maga is hamar lelkes tagjává vált. Az őt hallgató diákok – bepillantást nyerve életútjába, látva azt, mennyit munkálkodott a magyar kultúra emelése érdekében, közössége szolgálatában – Matula Ágnes személyében igazi példaképpel találkozhattak a délután folyamán.

A hagyományoknak megfelelően vacsora után a jókedvé volt a főszerep. A tanácskozás résztvevőinek játékos ismerkedési estet szerveztünk, ahol ízelítőt kaphattak az anyanyelvi táborokban is mindig igen népszerű szituációs és anyanyelvi játékok hangulatából.

Másnap, vasárnap délelőtt Kerekes Barnabás tanár úr a helyi csoportok képviselőinek részletesen bemutatta a szövetség, illetve az ifjúsági tagozat munkáját, mialatt a ifjúsági vezetőség tagjai megkezdték a nyári anyanyelvi tábor előkészítését.

Ezután egy közös eszmecsere következett. A meghívott diákok bemutatták a közösségükben folyó nyelvművelő munkát, a vezetőség pedig beszámolt az utóbbi hónapok fontosabb eseményeiről. Beszéltünk azokról az eredményekről, amelyeket a szövetség népszerűsítésében, szélesebb körű közönséggel való megismertetésésben értünk el, illetve az elszakított területek magyar közösségeivel való kapcsolattartásról. Ezek közül is kiemeltük a testvérszervezetünkkel, az erdélyi Georgius Aranka Társasággal való egyre szorosabb együttműködést, illetve az újvidéki Európa Kollégiumban áprilisban tartott közéleti estjeinket, amelyek alkalmával a délvidéki magyar egyetemista közösségnél mutatkoztunk be.

Eredményes, jó hangulatú hétvége áll a hátunk mögött, a következő szombaton pedig Budapesten, a szövetség rendes éves közgyűlésén folytatjuk az együttgondolkodást.

Kép és szöveg: Reiser György Lukács. Kevesebb szöveg és több kép a kapcsolódó galériában.

Leave a Reply