Tag

Kerekes Barnabás – Anyanyelvápolók Szövetsége

nyelvőrző szalon

Nyelvőrző Szalon 10.

A Józsa Judit Galéria és az Anyanyelvápolók Szövetsége hagyományteremtő céllal rendezi meg Nyelvőrző szalonját.

A magyar nyelv barátainak februári találkozóján a polihisztor nyelvművelőre, Benyhe Jánosra emlékezünk. Műfordító, diplomata, egyetemi oktató, az Európa könyvkiadó szerkesztője, és éveken át a Heti Válasz c. folyóirat Dohogó címet viselő nyelvművelő rovatának szerzője. Írásait később két kötetben is megjelentették.  A „nosztalgiafelelős” Matula Ágnes visszaemlékezése után Kerekes Barnabás tanár úr nyelvi leletei teszik emlékezetessé az együttlétet.

A Szalon házigazdái szeretettel várnak és arra biztatnak mindenkit, hogy gyűjtsék az elrettentő nyelvi jelenségeket! Vitassuk meg együtt, miként küzdhetnénk az egyre inkább elburjánzó nyelvi pongyolaság ellen.

A belépés díjtalan!

Helyi csoportok évnyitó tanácskozása

Nyáridézés az őszi esőben – helyi csoportok évnyitó tanácskozása

Közösség és nyelv

Szeptember 17-én tartotta meg az Anyanyelvápolók Szövetségének ifjúsági tagozata hagyományossá vált évnyitó tanácskozását. A rendezvénynek idén is a Baár-Madas Református Gimnázium adott otthont, ahol a Szövetség ifjú tagjai, az ifjúsági vezetőség által készített rövidfilmeknek hála, visszatekintettek a nyári táborokra. A nosztalgiázás után a jövő kapta a főszerepet: Kerekes Barnabás ismertette a 2016/2017-es tanév anyanyelvi programjait.

Tovább…

Hogyan legyünk Kazinczy-érmesek? Eláruljuk a nagy titkot!

Szemle

Az egyik legrangosabb középiskolai verseny a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd verseny országos döntője. De miként kaphatja meg egy diák a legjobbaknak járó Kazinczy-érmet? Milyen út vezet odáig, hogy a győri városháza dísztermében felolvassák nevünket? Erre a kérdésre nyújt kielégítő választ Kerekes Barnabás könyve, a Felkészülés a Kazinczy-versenyre. Lássuk!

Tovább…

Levelek a Beszélni nehéz! rádióműsorhoz

40 éves a Beszélni nehéz! rádióműsor

Ismeret és nyelv

40 éve, 1976. március 4-én indult útjára a Beszélni nehéz! rádióműsor a Magyar Rádióban. A beszédművelő műsort Péchy Blanka színművésznő és Deme László nyelvészprofesszor alapította azzal a céllal, hogy a hangzó beszéd fontosságára hívják fel a figyelmet. A műsor a helyes kiejtés törvényszerűségeinek kikutatását tűzte ki céljául. Most megmutatunk néhány ereklyét a műsor első évtizedeiből.

Tovább…

Régi ismerősök, új, fiatal győztesek: Práter Anyanyelvi Nap 2016

Közösség és nyelv

Idén, immár 19. alkalommal rendezték meg a Práter Anyanyelvi Napot a Baár–Madas Református Gimnáziumban. A program eredeti színhelye a névadó Práter Általános Iskola, ám már negyedik éve a Baár–Madas ad otthont e nemes versenynek, mivel a Práter sajnálatos módon megszűnt. Örömmel említem meg, hogy e gimnázium remek házigazda: mind a versenyzők, mind pedig a felkészítő tanárok elégedettek voltak a helyszínnel.

Tovább…

Édes anyanyelvünk verseny – negyvenharmadszor is

Közösség és nyelv

43. alkalommal zajlott Sátoraljaújhelyen az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny. Több mint száz középiskolás diák érkezett a versenyre a Kárpát-medence minden részéről. A három napos rendezvény során a verseny hivatalos programján kívül a résztvevők ünnepségeken, kulturális programokon, kötetbemutatón is részt vettek.

Tovább…

Nyári hangulat az őszi évnyitó tanácskozáson is

Közösség és nyelv

Szeptember 26-án tartotta meg az Anyanyelvápolók Szövetségi ifjúsági tagozata hagyományos évnyitó tanácskozását. A rendezvényen visszatekintettünk a nyári táborra, meghallgattuk Wacha Imre tanár úr szívhez és észhez szóló gondolatait, valamint a tagok és a helyi csoportok tagjaival ismertettük a 2015/2016-os tanév anyanyelvi programjait.

Tovább…

Esztergomi és tatai diákok képviselik a megyét a Kazinczy-verseny döntőjében

Közösség és nyelv

Február végén zajlott a hagyományosan Tatán megrendezésre kerülő Szép magyar beszéd verseny Komárom-Esztergom megyei döntője. A magyarországi középiskolai versenyek legrégebbi és egyik legrangosabb megmérettetésén Horváth Ádám, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium diákja, valamint Kerti Kornélia Anna, a tatai Eötvös József Gimnázium tanulója jutott a győri országos döntőbe. Idén megismétlődhet az, ami évekkel ezelőtt Kováts Dénesnek volt köszönhető: a megyét és Esztergom városát is Kazinczy-éremmel gazdagíthatja egy tanuló. Tovább…

XXII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor 8. nap – szombat „percről percre”

Közösség és nyelv

Elkezdődött a tábor utolsó napja. Ma játékkal kezdünk, majd néhány vezetőségi tag fog rövid előadást tartani, a délután pedig a Ki mit tud?-é. Sorra gyűlnek a produkciók, a táborozóknak az ebédig lehet jelentkezni. Végül pedig következik a táborzárás, amelyen mindenki elmondhatja véleményét az elmúlt napokról és, ha az időjárás is megengedi, akkor tábortűzzel és szalonnasütéssel zárjuk a napot.

Tovább…

Szóról – szóval: bemutatjuk a beszédművelők műsorát

Ismeret és nyelv

„… műsorunk a befogadására kész Katolikus Rádió ajtaján kopogtat. Címében vállalva eddigi módszerét, hangzó szóról hangzó szóval szól; továbbra is arra törekedve, hogy a közszolgálatával a beszédművelés, az élőszó, a hangzó beszéd, a kommunikációs modor figyelésével az emberművelés eszköze is legyen.” – írta Deme László professzor úr 2007-ben, amikor, a Beszélni nehéz! rádióműsor megszüntetése után, az adás Szóról – szóval címmel folytatódott a Magyar Katolikus Rádióban. Mi pedig most áttekintjük, mi van a kulisszák mögött: bepillantunk a stúdióba, hallhatunk a műsor közel negyven éves történetéről és a hűséges mozgalmi tagokról is.

Tovább…

Kerekes Barnabás az Új Köznevelés címlapján

Kerekes Barnabás az Új Köznevelésben

Közösség és nyelv

Korábban már hírt adtunk arról, hogy Kerekes Barnabás, szövetségünk társelnöke, a Kazinczy-díj Alapítvány alelnöke, a Baár-Madas Református Gimnázium tanára Bonis Bona életműdíjban részesült. A kiemelkedő tehetséggondozásért alapított díj átvétele kapcsán az Új Köznevelés interjút készítette a tanár úrral. Maczák Ibolya kérdéseire Kerekes tanár úr többször is megemlíti a nyelvművelés fontosságát, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Kazinczy-alapítvány kiemelt szerepét. Megtudhatjuk tőle, mit tart a tehetségről, ki számára az igazán sikeres diák. Szívből ajánljuk a cikket, amelyből megtudhatjuk, hogy Kerekes Barnabás tanár úr mennyire rászolgált az életműdíjra.

Tovább…

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...