Közösség és nyelvKultúra és nyelvÜnnepségünk

Új tisztségviselők
az Anyanyelvápolók Szövetsége élén

2024. május 27. június 2nd, 2024 Nincs hozzászólás

2024. május 25-én tartotta éves közgyűlését az Anyanyelvápolók Szövetsége, amely alkalom kiemelkedő jelentőséggel bírt a 35 éve alapított egyesület életében. Idén járt le az öt évvel ezelőtt választott tisztségviselők mandátuma, tehát a törvényi előírásoknak megfelelően most tisztújításra is sor került.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége élére Bánffy György és Grétsy László után 2012-ben Juhász Judit korábbi kormányszóvivő került, aki három cikluson át sikerrel igazgatta az egyesület ügyeit. Megbízatása lejártával úgy döntött, átadja a stafétabotot a következő generációnak.

Új elnöknek a közgyűlés Nyiri Pétert, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatóját választotta, aki 2021 óta egyik alelnöke volt az egyesületnek. A másik alelnököt, Kerekes Barnabást a jelenlévők megerősítették tisztségében, új alelnöknek pedig dr. Pomozi Péter nyelvészt szavazták meg.

Megválasztása után Nyiri Péter elmondta: elnökként is a korábban megkezdett munkát kívánja folytatni, tehát nem tervez gyökeres változtatásokat a Szövetség irányításában. Hangsúlyozta, hogy mivel az anyanyelv ápolása, védelme nemzetstratégiai küldetés, a fiatalok anyanyelvi nevelését és az anyanyelvhez kötődés erősítését továbbra is az egyesület elsődleges feladatának tekinti. A tavaly elhunyt Kováts Dánielt idézte: „Felelősséget kívánunk ébreszteni az egyetemes magyarság anyanyelvi kultúrájáért.”

Kép és szöveg: Reiser György Lukács. Sok kép a kapcsolódó galériában.

Leave a Reply