Játék és nyelv

Mennyire ismeri a nyelvjárásokat? – Itt a tájszavak kvíz!

2015. május 06. április 3rd, 2020 6 hozzászólás
Tájszavak kvíz

A helyesírási kvízek után most arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a magyar nyelvjárásokat, de leginkább a tájszavakat. Rövid tájszavak kvízünk egy kis ízelítőt nyújt a magyar tájnyelv óriási szókincséből.

A kvízünkben lévő kérdéseknek természetesen más megoldása lehet, hiszen a tájnyelv jellegzetessége, hogy a köznyelvi szavakat, kifejezéseket nyeljárási régiónként más-más tájszóval is leírhatják. Mi a Tinta Kiadó két kiadványából, az Az ékesszólás kiskönyvtára sorozatban megjelent Tájszavak és Kis magyar tájszótár c. köteteiből válogattuk.

Minden kérdés megválaszolása utána megmutatjuk a jó megoldást, majd egy kattintással léphetünk tovább a következő kérdésre. A tájszavak kvíz indításához kattintson a Start gombra! Sok sikert!

Ha nem jelenik meg a kvíz, kapcsolja ki böngészője reklámblokkolóját!

 

A képek forrása a Fortepan.
A kérdéseket összeállította: Terjéki Tamás.

6 hozzászólás

 • andris05 szerint:

  73%

 • Anikó Kollár szerint:

  detto.. :-)

 • Judith Ivann-Wyllie szerint:

  Anyanyelapolok mit jelent a “kviz”? Sem Angol-Magyar, sem Magyar-Angol szotarban sem talalhato. Apolni szeretnek

  • Dezső Németh szerint:

   A szó első (angol) említése 1782-ből származik és „egy különös ember”-t jelent. A szó ezen értelme ma is felbukkan a quizzical szóban. Szintén használták a quizzing glass kifejezésben, ami a 19. század eleji angol dandyk viselete volt. Később „gúnyolódni, viccelődni” jelentést kapott. Hogy a szó hogyan kapta a mai „vetélkedő” értelmet, az nem tisztázott. E jelentés nem tűnt fel egészen 1867-ig, amikor is már így használták az Egyesült Államokban.

   Az Oxford English Dictionary-ban található egy idézet 1847-ből, ahol a szó feltűnik: „(A nő) visszajött és kérdezett (quiesed) minket”, ami talán rávezethet a szó eredetére. A kvíz mint egy teszt lehet a latin „Qui es”, azaz „ki vagy” elferdülése. Másik lehetséges eredete az angol quiset, „kérdez” szó.
   Nos, elegendő ennyi az ápoláshoz ?…

 • Aurora Borealis szerint:

  hová lett a kvíz? :(

Leave a Reply