Közösség és nyelv

Elkezdődött a XXIII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor Széphalomban – augusztus 8., szombat

2015. augusztus 08. augusztus 19th, 2015 Nincs hozzászólás
anyanyelvi tábori logó

Augusztus 7-én este a sátoraljaújhelyi városházán a város és a helyi intézmények vezetőinek köszöntőivel megkezdődött a XXIII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor. Az anyanyelvápoló.hu szerkesztősége is aktívan részt vállal a tábor szervezésében, lebonyolításában, ezért igyekszünk minden nap friss információkkal szolgálni olvasóinknak és az érdeklődőknek. A tavalyi évhez hasonlóan idén is „percről percre” tudósítunk a táborból. A naponta megjelenő cikkeket folyamatosan frissítjük. Érdemes figyelni! :)

8:00 Elkezdődött az anyanyelvi tábor programja. Elsőként Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke tart előadást. Bevezetőjében megemlítette az amerikai titkosszolgálatot övező botrányt, amely Edward Snowden nevéhez fűződik. A téma segítségül hívásával hívta fel a fiatalok figyelmét a modern világ veszélyeire.

Az előadás második felében Halmos Béla népzenész, népzenekutató életét bemutató dokumentumfilmet nézhetik meg a táborozók. A Szomjas György készítette film alkalmas arra, hogy jobban megfigyeljük, hogyan dolgozik egy dokumentarista, milyen elemeket emel ki és milyen eszközöket használ a film elkészítéséhez.

Juhász Judit, az ASZ elnökének előadásával megkezdődött az idei anyanyelvi tábor programja. #anyanyelvapolo #anyanyelvitabor

Anyanyelvápolók Szövetsége (@anyanyelvapolo) által közzétett fénykép,

9:30 Kováts Dániel tanár úr Lőrincze Lajos emlékét idézi meg a táborozók számára. Lőrincze tanár úr születésének 100. évfordulóját ünnepeljük idén. Az Anyanyelvápolók Szövetsége ebből az alkalomból az idei évet Lőrincze-évnek tekinti.

11:00 Fábiánné Szenczi Ibolya tanárnő szinte minden táborban filmesztétikai előadással készül. Idén sincs ez másképp. Kósa Ferenc rendező A másik ember c. filmjének részleteit nézzük meg, amit utána tartalmilag és technikailag is elemzünk.

A délután során Széphalomból kisvonattal Sátoraljaújhelybe utaztunk, ahol a piarista templom után megtekintettük a Kazinczy-múzeum kiállításait, majd pedig a Börtönmúzeumot.

Az esti programban dalra fakadtunk és a már az anyanyelvi táborokból jól ismert dalokat énekeltük Kerekes Zsolt segítségével. A dalok közben Muszka Ágnes és Terjéki Tamás kommunikációs és szituációs játékokkal szórakoztatta a táborozókat.

Leave a Reply