Közösség és nyelv

Búcsúzunk Dóra Zoltántól

2022. november 16. november 20th, 2022 Nincs hozzászólás

Életének 83. évében befejezte földi pályafutását Dóra Zoltán igazgató úr, tudós magyartanár, „a Dunakanyar nyelvművelője”. Az intézmény vezetőjeként közel húsz évet szolgált a váci Árpád Fejedelem Általános Iskola élén, s nem a szépítés szándéka mondatja velem: oroszlánrésze volt, van abban, hogy Vác – s ott az „Árpád” – a nyelvművelés fellegvára lett. – Kollégájától, harcostársától Kerekes Barnabás búcsúzik.

Bő negyedszázada ő vállalta, hogy iskolája rendezze meg a Váci-Vác környéki iskolák Kazinczy-versenyét, jelenlétével, köszöntőivel folyamatosan éreztette: fontos ügyet támogat. Tekes Rozália, majd Duhonyi Tiborné főszervező tudhatták: nemcsak az iskola igazgatója, hanem egyben egy nagy tekintélyű szakmai támasz áll mögöttük. Akkor is részt vett az anyanyelvi és másféle rendezvényeken, amikor nyugdíjba vonult; de nyugalomba nem! Örök derű, bizakodás, humorérzék jelezte tettrekészségét, erejét.

Megszervezte és vezette A Magyar Nyelv Barátainak Egyesületét, írásai rendszeresen megjelentek az Édes Anyanyelvünk folyóiratban, a Váci Polgárban, a Hargita Népében és különféle pedagógiai lapokban. Szinte állandó munkatársa lett a Tetten ért szavak című rádióműsornak, aktív résztvevője volt az egri anyanyelvoktatási napoknak, nyelvművelő konferenciáknak, találkozóknak. Cikkei nyolc kötetet töltöttek meg. Előadást tartott a szakkörvezetők táborában, vendégünk volt az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Tagozatának alkalmán. Az arra illetékes bizottságok okkal ítélték oda neki a Kazinczy-díjat és a Lőrincze-díjat.

Nem irigylem drága váci barátainkat: acélos erőt kívánok nekik, hogy tovább éltethessék a Dóra Zoltán-i örökséget. Az elmúlt években-évtizedekben szolgatársakként együtt mentek vele az úton, láthatták a jó példát, de tisztában vagyunk vele: minden ember egyedi, különleges, lemásolhatatlan. Világosak a hátrahagyott értékek; testamentuma erőforrást is jelenthet; az összekapaszkodásban már van tapasztalatunk. Vigaszunk lehet, hogy Dóra igazgató úr szellemi-lelki kincset halmozott fel, ezeket a rá jellemző önzetlenséggel szétosztogatta; munkásságának értékes darabjai bennünk élnek tovább, nem szólam hát, hogy amíg élünk, velünk marad. Csak az űr, a hiányérzet ne volna! Lelkének legyen békessége!

 

Elhangzott a Magyar Katolikus Rádió Szóról–szóval című műsorában 2022. november 12-én.

Képünkön Dóra Zoltán Eőry Vilmával a Kazinczy-verseny 2017-es győri döntőjén.

Leave a Reply